Crònica 10/12/2011

Zapatero s'acomiada de la UE amb una derrota

Zapatero va participar ahir a Brussel·les a l'última cita internacional com a president del govern. No va ser capaç de situar Espanya entre els països amb dret a vetar el rescat d'altres estats membres.

L.f.
2 min
El president del govern central en funcions, José Luis Rodríguez Zapatero, ahir a Brussel·les en la seva última cita internacional.

BRUSSEL·LESEl president del govern central en funcions, José Luis Rodríguez Zapatero, va acabar ahir amb un regust amarg la seva última cita internacional abans d'abandonar el càrrec. En la cimera de caps d'estat i de govern de la Unió Europea (UE) que es va celebrar dijous i divendres a Brussel·les, Espanya no va aconseguir l'únic objectiu que s'havia marcat: aconseguir el poder de veto a l'hora d'activar el fons europeu permanent de rescat, dotat amb 500.000 milions d'euros i que entrarà en vigor el 2012. Segons les noves normes pactades ahir, la UE pot donar el vistiplau a un rescat amb el 85% dels vots a favor. Amb aquest percentatge, Alemanya, França i Itàlia ja tindrien el poder de veto.

El futur president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va encarregar a Zapatero que defensés augmentar el percentatge fins al 90%, de manera que calgués també els vots d'Espanya per decidir, o vetar, un rescat. Però Zapatero no ho va aconseguir i finalment, a les conclusions finals, queda clar que es podrà autoritzar l'ajuda econòmica a un país amb el 85% dels vots. Rajoy, sense ser encara president i sense participar físicament a la cimera, també va patir la seva primera derrota.

Coordinació amb Rajoy

La cordialitat que semblen tenir PP i PSOE en el procés de traspàs de govern es va veure reflectit durant els dos dies que va durar la cimera. Zapatero va estar "en contacte permanent" amb el seu successor via telefònica. Segons va explicar l'encara cap de l'executiu espanyol en la roda de premsa final, Mariano Rajoy li va dir que "entenia perfectament" que no s'hagués aconseguit el dret de veto del fons de rescat.

José Luis Rodríguez Zapatero es va mostrar satisfet del resultat de la cimera en què els països de l'euro van decidir impulsar un nou marc jurídic al marge de la UE per reforçar la disciplina fiscal i la integració econòmica. El president en funcions creu que encara queda la meitat del camí per sortir de la crisi, però es va mostrar optimista. "La llum, encara que encara sigui lluny, es veu al final i això és el primer pas per a la recuperació de la confiança dels inversors", va assegurar. No obstant això, es va mostrar prudent i va dir que cal esperar per veure com reaccionen els mercats.

Lloances de Barroso

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, va aprofitar l'última visita de Zapatero a Brussel·les per lloar "el sentit de la responsabilitat" que ha demostrat en els moments "extremadament crítics i difícils" de la crisi. De fet, Brussel·les sempre ha considerat Espanya un alumne modèlic que ha fet les reformes que se li han demanat per sortir de la crisi. La Comissió Europea espera ara que el nou govern del PP segueixi en la mateixa línia. Zapatero també es va acomiadar del president del Consell de la UE, Herman van Rompuy, en una breu reunió privada abans de l'inici de la segona jornada de la cimera europea.

L'última cita internacional de Zapatero va servir al president en funcions per acomiadar-se també de tots els líders europeus, la majoria de governs conservadors, amb qui ha compartit una quarantena de cimeres. Tenia un gest més tranquil que altres vegades.

stats