CONFERÈNCIA POLÍTICA DEL PSOE
Crònica 01/10/2011

Zapatero s'acomiada traient pit

Joan Rusiñol
3 min
Tornant el poder als pares Zapatero es va acomiadar ahir del partit, a qui va agrair la lleialtat que ha rebut a l'hora de prendre decisions difícils. Després de les eleccions, deixarà la secretaria general i si Rubalcaba fa uns resultats dignes optarà a ocupar-la. Felipe González, amic i mentor del candidat socialista, li va oferir tot el seu suport ara i després del 20-N.

MadridTé 69 anys i Felipe González, l'expresident espanyol, encara fuma. A la primera jornada de la conferència política socialista en va fer broma i va recordar un amic que deia: "M'està bé que el tabac mati a poc a poc perquè no tinc pressa". Però la resignació ja només val pels acudits. Ahir, la obstinació de Gonzaléz i de José Luis Rodríguez Zapatero va ser injectar moral a una tropa trista i desmobilitzada. El president del govern va voler deixar clar que no està disposat a acceptar que el seu llegat sigui un obstacle per guanyar.

Els dos presidents socialistes que hi hagut des del 1982 van aprofitar l'obertura del conclave -que ha de servir per enllestir el document marc per a les eleccions del 20-N- per demanar un suport inequívoc al candidat, Alfredo Pérez Rubalcaba, l'home que simbolitza el futur més immediat del partit i que ha tingut un paper destacat en els governs de tots dos. González, que va intervenir per sorpresa, es va posar al seu servei com un "militant" més. Zapatero li va passar el relleu, en un discurs de comiat, d'agraïment i, sobretot, de reivindicació personal, cansat de tantes crítiques dins i fora del PSOE.

Gràcies per la lleialtat

Davant de 983 participants acreditats, Zapatero va treure pit per la seva gestió: "El futur dirà que gràcies a aquestes decisions vam evitar una situació molt greu per a Espanya". Per això va agrair al PSOE la "lleialtat" i la "confiança" que sempre li ha demostrat, tot i que tots sabien que podien crear "dificultats" al partit. "Us vull donar les gràcies de veritat, de cor. Mil vegades gràcies". El plenari, dirigit pel president andalús José Antonio Griñán, li va retornar l'elogi amb un fort aplaudiment. Ahir es tancava una etapa.

La resta de la intervenció va estar dedicada a esperonar els quadres dirigents perquè no es donin per vençuts abans d'hora i lluitin per la victòria fins a l'últim moment. En aquesta batalla titànica, el protagonisme és per a Rubalcaba, a qui Zapatero va cobrir d'elogis. Ara no és moment de retrets. De fet, al matí, en una entrevista a Catalunya Ràdio, el candidat va fugir d'estudi quan li van preguntar per si optarà a la secretaria general, el càrrec que encara ocupa Zapatero i que s'haurà de renovar a la primavera. El PSOE es conjura aquest cap de setmana a Madrid per tancar fuites d'aigua i provar de salvar la nau el 20-N. Pel president espanyol, el nou líder és la millor garantia: "És el típic bon capità d'un equip de futbol, sense entrar en colors, perquè sempre demana la pilota i dóna la cara. No es posa mai de perfil. Diuen que es fica en tot. No, és que el criden per a tot i ell sempre està disponible". Davant les crítiques del PP, que culpa Rubalcaba de les retallades, Zapatero el va exculpar i va contraatacar: "Ha retallat ETA com ningú perquè estigui agònica, com ho està ara".

Per tot plegat, el president sortint, l'home que un dia va intentar sense èxit que hi hagués primàries per elegir-ne el successor, va fer una crida a "mobilitzar i emocionar amb idees". Va demanar que es reivindiqui amb orgull la gestió d'aquests vuit anys: l'econòmica però també l'extensió de drets. Cap menció a les pretensions del 2004 de deixar una Espanya federalitzant com volia el PSC de Pasqual Maragall.

Més enèrgic, González va sacsejar els seus. Els va exigir que passin "a l'ofensiva de manera immediata" i deixin de banda el discurs defensiu de la por a la dreta. "I qui toqui l'educació o la sanitat, treguin-lo per la finestra!", va dir. Els dos presidents saben què és escurçar distàncies al PP a l'últim minut.

stats