Crònica 31/12/2010

Zapatero se la "jugarà" ara a tot o res

El rumb està marcat, els motors en marxa i ell disposat a arribar al 2012 amb els deures fets. Zapatero va apel·lar a la història recent del PSOE per justificar el camí triat.

Joan Rusiñol
5 min
Zapatero va comparar la situació actual amb altres moments difícils que va liderar González.

Madrid"El PSOE se l'ha jugada sempre per Espanya a l'hora de fer reformes, i ara també". Sembla un eslògan socialista i potser ho serà. De moment, però, és la màxima que inspira el president espanyol, Rodríguez Zapatero, convençut que ha arribat el moment de posar-se greu i encarar sense coixins les batzegades de l'economia. Ahir, en el balanç de l'any que s'acaba, va reivindicar l'herència de Felipe González per justificar que hi ha moments en què un mandatari ha d'assumir decisions difícils. I va posar d'exemple l'actitud del PSOE a la Transició, quan es va fer la reconversió industrial, o en el debat de les pensions als 80. Ara ell està disposat a jugar-se-la com ja va fer, diu, quan va aprovar el paquet de mesures antidèficit. Adéu, ZP, benvingut, Sr. President.

El 2011 serà l'últim any sencer de la legislatura i no vol perdre temps. Per això va reiterar la seva "determinació política" per tirar endavant les reformes, amb grans pactes o consensos puntuals. "Si és necessari parlar més, parlaré més per arribar a acords", va dir, però també va avisar l'oposició que ell té la legitimitat de les urnes per governar fins al final. A la Moncloa, de manera oficial, va quedar clar que avançarà eleccions i que no ha pensat a dimitir ni ho farà. Zapatero ha posat la màquina a tot gas per agafar velocitat i es concentra en les autonòmiques i municipals del 22 de maig.

Un partit competitiu

Ahir va recordar que el PSOE és "molt competitiu" i treballarà per evitar una derrota "monumental" als comicis. La recepta és senzilla: "reformes i màxim nivell de protecció social". Del debat successori, no en vol ni parlar, conscient que qualsevol gest, qualsevol paraula, pot desfermar una tempesta política, dins i fora del partit. Ara no toca. La línia està traçada i no la pensa variar -passi el que passi al maig- sobretot perquè té el suport parlamentari garantit i s'obre una nova etapa en què li serà més fàcil que fins ara sumar CiU als consensos.

De fet, la Moncloa ha girat full amb rapidesa a temes molt sensibles a Catalunya aquest 2010, com la sentència de l'Estatut. Cap referència en el balanç anual. Tampoc a la situació del PSC. Només una menció, i de passada, a la decisió del Suprem sobre el castellà a l'escola. Ara és temps de reformes, reformes i més reformes. Emulant el seu referent González, el president opta per carregar-se tota la responsabilitat a l'esquena i assumeix tot el risc perquè, si la derrota arriba el 2012, sigui com a mínim tan dolça com la del 1996. Si en vol sortir airós, però, haurà d'encaixar, durant el 2011, les peces d'un trencaclosques que ahir va desgranar davant dels ciutadans.

Silenci successori

"No és el lloc ni el moment" Res de res. Silenci absolut sobre el nom del candidat socialista a la presidència. Zapatero va argumentar que una compareixença pública a la seu del govern no és el lloc per parlar de qüestions internes de partit. "De futuribles del partit no faré cap comentari" va etzibar quan li van preguntar per si l'Estat espanyol està preparat per tenir una dona presidenta. El nom de Carme Chacón sona amb força a les travesses. Però el cap de l'executiu -que no descarta repetir- guarda la incògnita, conscient que és una carta política que li servirà si la sap jugar en el moment adequat que ell elegeixi.

Fermesa contra ETA

"Ja no valen subterfugis ni paraules gastades. L'únic que esperem és l'abandonament definitiu de la violència"

Zapatero va apostar per mantenir la contundència del discurs en la lluita antiterrorista. Cap escletxa per endevinar si el govern espanyol espera un comunicat imminent de l'organització terrorista que signifiqui el principi del final. El president espanyol va reiterar que només hi ha marge, ara mateix, perquè ETA cessi de manera "total i absoluta, per sempre" la seva activitat. Va reiterar que la política del seu govern continua estant basada en la "unitat" i la "fermesa" i va recordar a l'esquerra abertzale que ho tindrà magre per concórrer a les eleccions municipals de l'any que ve perquè la llei de partits -endurida encara més al Congrés- és molt clara. Sobre els últims comunicats d'Arnaldo Otegi, el líder de la il·legalitzada Batasuna, allunyant-se clarament de l'estratègia d'ETA, assegura Zapatero que només els llegeix "i prou".

Incògnita sobre el català

"Tindrà resposta a la matèria el dia 7 de gener"

El govern espanyol vol encara més temps per estudiar les sentències del Tribunal Suprem sobre un eventual ús del castellà a l'escola com a llengua vehicular. La setmana passada, el vicepresident Alfredo Pérez Rubalcaba va demanar temps i ahir Rodríguez Zapatero en va reclamar més i va tornar la pilota al seu número 2. Aquest tema és incòmode per al president espanyol, que, després de fer-se pública la sentència del Constitucional sobre l'Estatut, va assegurar que avalava el model d'immersió lingüística de Catalunya. Ahir es va limitar a dir que tota sentència ha de tenir un espai "per a la reflexió i la interpretació" però no es posiciona. L'opinió del seu executiu es coneixerà oficialment divendres que ve.

Consens amb la llei Sinde

"Espero que busquem un consens en el qual hi puguin ser raonablement la gran majoria de forces polítiques"

El govern espanyol ja mira al Senat per provar de repescar la polèmica llei antidescàrregues per internet, que va tombar el Congrés dels Diputats. Zapatero espera "consens" polític "com més aviat millor" per desbloquejar una iniciativa parlamentària simbòlica perquè ell mateix n'ha fet bandera, dins i fora de les fronteres espanyoles. "Cal regular aquest tema, cal garantir la propietat intel·lectual; és propi de països avançats", va assegurar. Per això, una de les prioritats serà buscar l'acord a la cambra alta amb el PNB però sobretot amb CiU, que no s'oposa obertament a aquest punt, sinó que té grans objeccions al conjunt de la llei d'economia sostenible, que engloba l'anomenada llei Sinde.

Pactes amb Rajoy

"Intensificarem els esforços per acabar les reformes amb un ampli acord. Un gran pacte o pactes singulars"

Més enllà de les pensions, els pròxims mesos el calendari estarà farcit de reformes estructurals: energia, educació i fins i tot sobre l'Estat autonòmic (la idea és simplificar les funcions que acaben generant duplicitats). Per això, reclama consens -global o per temes- però ja avisa que, passi el que passi, ell seguirà governant. A Rajoy li va reclamar un esperit "una mica més democràtic" perquè al PP "saben qui dirigeix el govern, que és fruit del resultat electoral, i l'obligació en democràcia és arribar a acords". Tot i així, va subratllar que per ell no quedaria i que si ha de fer més esforços de comunicació, els farà.

L'estat d'alarma s'acaba

"El govern no té intenció de prorrogar-lo més enllà del dia 15 de gener"

Va defensar aquesta iniciativa, que ell mateix va prendre després de la vaga salvatge dels controladors aeris, perquè ha aportat "no pas alarma, sinó tranquil·litat" a la gent. I ara no té intenció d'allargar-la un cop acabades les vacances de Nadal.

Tristesa per CNN+

"Estic trist. Mai vaig sentir-hi una paraula malsonant"

Zapatero va confessar que aquest canal, que ara ha tancat, era el que més veia pel "seu altíssim valor d'informació i pluralitat". Espera que el seu relleu per Gran Hermano no sigui un signe dels temps.

stats