EUSKADI: EL CAMÍ DE LA PAU
Crònica 27/10/2011

Otegi: "Hem complert la nostra paraula"

Joan Rusiñol
2 min
José Luis Rodríguez Zapatero va rebre el líder del PNB, Iñigo Urkullu, ahir a la Moncloa.

Madrid."L'esquerra abertzale es va comprometre a portar la part de la pau que ens corresponia i hem complert". Així va valorar ahir Arnaldo Otegi, en un article publicat a la pàgina web dels independentistes bascos, el comunicat d'ETA en què anunciava la fi de la lluita armada.

Otegi, que és a la presó acusat de pertànyer a ETA, va reconèixer que havien hagut de "convèncer nombrosos quadres i militants de la necessitat d'adoptar l'estratègia més eficaç per assolir els seus objectius polítics". A més, el líder abertzale va valorar de forma positiva la crida al diàleg feta pel lehendakari, Patxi López, que divendres es reunirà per primer cop amb representants de Bildu. Arnaldo Otegi va traspassar la responsabilitat de fer el pas següent a l'Estat, però el govern espanyol va assegurar ahir de manera "taxativa" que no tocarà ni una coma de la política penitenciària que aplica als presos d'ETA, "per respecte institucional i al nou govern que ha d'abordar aquestes matèries". Així de clar es va mostrar el ministre de la Presidència, el basc Ramón Jáuregui, després de la reunió d'ahir a la Moncloa el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el del Partit Nacionalista Basc, Iñigo Urkullu. El líder penabista havia exigit un gest d'"humanitat" cap als presos malalts.

El líder del PNB va aprofitar la compareixença posterior per llançar dues reclamacions. A Madrid -tant a l'executiu actual com al futur-, una política penitenciària "flexible, dinàmica i consensuada", la derogació de la llei de partits i acabar amb "excepcionalitats" com la doctrina Parot. A l'esquerra abertzale, amb la qual es reunirà avui, li va reclamar un gest de reconeixement a les víctimes que ha provocat ETA i "al dolor causat".

A la mateixa hora, a Vitòria, el lehendakari, el socialista Patxi López, es va reunir amb el president del PP basc, Antonio Basagoiti, que li va demanar que convoqui un "gran congrés" per parlar de la llibertat i la convivència, però no amb figures "jubilades", en referència als participants en la conferència recentment celebrada a Sant Sebastià.

stats