JUBILACIÓ
Crònica 28/01/2011

Zapatero venç el pols de les pensions

El president espanyol ha aconseguit en tres dies tancar l'acord parlamentari i el pacte amb els agents socials per poder anunciar als mercats internacionals el retard de dos anys de l'edat legal de la jubilació.

Miquel Codolar
2 min

Madrid.Zapatero pot treure pit. Ha aconseguit el que es va proposar a l'inici de les negociacions. L'acord parlamentari amb CiU que es va assolir dimarts demanava "flexibilitat" i beneïa un endarreriment de l'edat legal de la jubilació que no fos "homogènia" ni "forçosa". Amb una primera part del partit guanyada, el president espanyol es va tancar dues hores i mitja amb els sindicats la nit del dimecres. I li va sortir bé.

El preacord que el ministeri de Treball anunciava ahir al matí amb els sindicats al tancament d'aquesta edició no s'havia oficialitzat amb un comunicat conjunt. La reunió seguia. Però tal com havia anunciat a les autoritats europees i davant els mercats internacionals, avui el consell de ministres aprovarà, amb un consens inimaginable fa unes setmanes, l'avantprojecte de llei de la reforma de les pensions que implicarà que la majoria de la població hagi de treballar dos anys més per tenir la pensió màxima.

Dones i joves

L'última ronda de les negociacions, que va començar l'endemà de Reis, no ha servit perquè els sindicats aconseguissin que la mesura sigui voluntària, que és el que perseguien. Però no se'n van amb les mans buides. Des del 2013 i fins al 2027, cada any s'incrementarà un mes i mig la vida laboral del treballador. Els treballadors amb 38,5 anys cotitzats podran jubilar-se als 65 anys, i per fer-ho amb la pensió íntegra als 67 anys caldrà haver-ne cotitzat 37. L'acord també contempla una modificació del període de còmput de les pensions, ja que es tindran en compte els últims 25 anys de la vida laboral, deu més que fins ara.

Els sindicats han aconseguit millores per als becaris i també per als pares i mares. Fins ara, fer les pràctiques a una empresa o agafar una excedència per maternitat no comptava a l'hora de calcular les pensions. Amb la nova reforma podran cotitzar fins a dos anys tant els joves que exerceixen com a becaris com els pares que fan una pausa en la seva vida laboral per cuidar els nadons. En aquest segon cas, per cada fill es podran sumar fins a nou mesos de cotització.

Aquests són alguns dels punts que inclourà la reforma que el consell de ministres aprovarà avui com a avantprojecte de llei, d'aquí a uns dies tornarà a aprovar amb nous retocs com a projecte de llei, passarà pel Congrés, es debatrà al Senat i els diputats li hauran de donar l'aprovació definitiva. El coordinador de les negociacions i exministre de Treball, Jesús Caldera, va dir que espera que aquesta aprovació definitiva es faci al mes de juny.

En qualsevol cas, els coordinadors generals de CCOO i UGT encara no han donat el definitiu ni el donaran abans de la setmana vinent. Han d'esperar el vistiplau del consell confederal que els dos sindicats celebren dimarts que ve. Per això, la firma de l'acord podria ser dimecres vinent.

La irrupció del nou ministre de Treball, Valeriano Gómez, i el president de la CEOE, Joan Rosell, ha donat un caire diferent al que fins ara s'esperava d'aquest tipus de converses. Han transcorregut amb una discreció desconeguda fins ara de la qual també han participat els coordinadors generals dels sindicats. Zapatero ha sabut allunyar la vaga general amb elegància, calmar els mercats i agafar aire per esgotar el mandat.

stats