EL RELLEU SOCIALISTA
Crònica 05/04/2011

Zapatero vol controlar la seva successió

Joan Rusiñol
3 min
Zapatero vol controlar la seva successió

Madrid"T ornem a estar al centre del tauler de joc i en una molt bona posició". És la conclusió de la direcció del PSOE 48 hores després de l'anunci del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, de no tornar a encapçalar les llistes del seu partit.

Els socialistes estan convençuts que tornen a marcar l'agenda i que això ha estat un revulsiu, un "efecte euforitzant", que ha descol·locat el PP, fins ara centrat a desgastar la figura del cap de l'executiu. Els populars hauran d'adaptar la seva estratègia d'oposició a la bicefàlia que dirigirà el PSOE, com a mínim, un any: Zapatero a la secretaria general fent tàndem amb el dirigent que els socialistes elegeixin com a candidat a les eleccions generals del 2012.

El congrés, quan toqui

El secretari d'organització socialista, Marcelino Iglesias, va assegurar ahir que el congrés per renovar el lideratge del partit es farà "quan toqui". "I això sempre és després de les generals", va afegir. D'aquesta manera provava d'aturar les veus dels dirigents que volen que el candidat -o la candidata- del 2012 assumeixi també les regnes del partit abans del març de l'any que ve. Per Iglesias, però, "Zapatero no és un home del passat, és del present i del futur", una advertència clara als que el donen per políticament amortitzat. Els recorda que seguirà marcant els ritmes de la vida interna del partit almenys fins passats els comicis generals del març que ve. A l'executiva d'ahir, més relaxat que de costum segons alguns dels assistents, el president espanyol va subratllar la necessitat d'aprofitar la seva decisió per agafar impuls. Zapatero va instar els dirigents del partit a seguir les ensenyances del judo: "Aprofitar la força del contrari en benefici propi", els va dir. Va apostar per convertir els atacs del PP -la petició constant d'eleccions anticipades- en la seva fortalesa per explicar el projecte polític del PSOE de cara al 22-M. Sempre a porta tancada, va dir que Mariano Rajoy ha quedat "desorientat".

Candidat nou a l'estiu

Rodríguez Zapatero va tornar a defensar ahir la necessitat de les primàries per donar legitimitat democràtica al successor. L'escoltaven el vicepresident Alfredo Pérez Rubalcaba i la ministra de Defensa, Carme Chacón, que no van prendre la paraula. La dirigent del PSC es va limitar a demanar calma a la seva gent de confiança per evitar que es precipiti el debat.

De moment els socialistes no se'n surten a l'hora de focalitzar el debat polític exclusivament en els problemes territorials que han de resoldre les autonomies i els ajuntaments, el centre de la campanya del 22 de maig. Alguns barons van dir-hi la seva. El president de Castella-la Manxa, José María Barreda, un dels que més va insistir a Zapatero perquè fes pública la seva decisió, va aventurar que en el procés de primàries "hi pot haver sorpreses", i creu que tothom s'ha "ofuscat només en dos noms", els de Rubalcaba i Chacón. De fet, a les files socialistes hi ha qui comença a plantejar si és factible un enfrontament entre ells dos, que mantenen una bona relació política i que, a més, ocupen dues carteres d'Estat. Alguns dirigents treuen pols a la idea d'un tàndem electoral. El president del Congrés, José Bono, fins i tot, va dir ahir que ell no es postularia, però es va mostrar disposat a "ajudar".

"Les primàries, com les bicicletes, són per a l'estiu", va advertir Iglesias per tallar el debat, de moment sense gaire èxit. Els socialistes tenen clar que les primàries seran ràpides. El procés es posarà en marxa el 28 de maig i, formalitzades les candidatures, hi haurà 7 dies de campanya. Volen marxar de vacances d'agost amb un nou candidat. O candidata.

stats