Crònica 02/04/2011

Zapatero:"No es pot ser el millor davanter tota la vida "

La reunió que avui celebren els socialistes a Ferraz pot ser determinant per saber si Zapatero trencarà el silenci sobre si repetirà com a candidat l'any que ve. Poc abans ha insistit que ho té tot rumiat.

Joan Rusiñol
2 min
Zapatero:"No es pot ser el millor davanter tota la vida "

Madrid.La d'avui potser no serà una jornada històrica a la seu del PSOE a Madrid però ja és impossible que sigui una simple reunió de tràmit. L'expectació pel comitè federal, el màxim òrgan del partit entre congressos, és total: tothom espera pistes clares sobre el futur polític del president del govern espanyol. Hores abans d'aquesta reunió, José Luis Rodríguez Zapatero va optar per trencar el mutisme: "Està tot pensat. Com a líder del PSOE he tingut i tinc un suport impressionant dels meus companys", va assegurar en una entrevista que avui publiquen diversos diaris europeus, entre ells El País.

No avança, però, si aquest suport de què presumeix és per repetir com a candidat o més aviat per poder pilotar el seu procés de sortida. I és que admet que s'ha instal·lat la convicció que la marca ZP ja no ven: "Ho assumeixo amb esportivitat. Hi ha gent que creu que es pot estar tota la vida jugant a la NBA. O que es pot ser el millor davanter centre tota la vida. Doncs no. Ho assumeixo perfectament". Paraules que sonen a retirada, com si volgués deixar pas als jugadors del planter, encara que siguin veterans, com el vicepresident Alfredo Pérez Rubalcaba. A més, ell es posa al servei del seu amic, "Pepe Blanco". Aquest és el missatge de portes endins. De portes enfora, pensant en els mercats internacionals, aposta per prioritzar les reformes econòmiques que ha posat en marxa. D'acord amb l'anomenada doctrina Botín (els empresaris de l'Íbex-35 volen que guardi la carpeta successòria fins a finals d'any), va assegurar que "l'estabilitat política, institucional" és molt important. "Sé com he de fer les coses i quan".

Amb aquest rerefons, els nervis al PSOE estan a flor de pell. El partit arriba avui esquerdat, després de mesos de debat públic i amb l'alè al clatell d'unes eleccions, les del 22-M, que es preveuen molt complicades per als socialistes si fan cas a les enquestes. Ahir els dirigents del partit van guardar silenci. Parlaran avui, a Ferraz. Alguns dels barons territorials ja han reclamat amb insistència que ZP descobreixi el seu futur abans dels comicis. L'extremeny Guillermo Fernández Vara ha admès que "fins i tot ja és una mica tard" si l'objectiu era que aquest debat no contaminés la campanya electoral. A l'altre extrem, el PSC i part del socialisme madrileny, que aposten per ajornar el debat i, quan toqui, convocar primàries.

La reunió d'avui servirà per descobrir quins són els temps polítics de ZP i si aconsegueix posar ordre al partit. Fins ara no ho ha aconseguit.

stats