MOVIMENTS SOCIALISTES ABANS DE LES MUNICIPALS
Crònica 27/01/2011

Zaragoza va reclamar el suport per escrit dels alcaldes del PSC

Torna José Zaragoza, però torna amb la garantia que no hi haurà turbulències durant la campanya de les municipals. Els principals alcaldes socialistes l'avalen per escrit per blindar-lo.

Pere Martí
2 min
El secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, en una imatge de les municipals del 2007, tornarà a dirigir la campanya electoral del 22-M, amb Hereu o sense.

Barcelona.Si voleu que torni, poseu-ho per escrit. Aquesta va ser la petició que va fer José Zaragoza davant la catorzena d'alcaldes del PSC que, en una reunió que va tenir lloc dimarts de la setmana passada, li van demanar que tornés a pilotar la campanya electoral de les municipals després del fracàs de Jaume Collboni a les eleccions autonòmiques. Els alcaldes no volen més experiments de cara al 22 de maig, ja que molts s'hi juguen les garrofes.

A la reunió hi van assistir els alcaldes de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Reus, Sabadell, Terrassa, Cornellà, Vilanova i la Geltrú, l'Hospitalet, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Mataró i Granollers. En moltes d'aquestes ciutats, CiU va superar els socialistes per primera vegada en les eleccions del 28 de maig. En el cas de Terrassa, per exemple, això no passava des del 1995.

Prou "experiments"

Amb la ressaca del 28-N flotant en l'ambient, els alcaldes van analitzar l'última campanya, sense ser gaire crítics amb Collboni però sí amb la convicció que no s'havien de tornar a repetir els "experiments". Aquesta vegada calia assegurar el tret i per assegurar el tret ningú millor que un experimentat pistoler, el secretari d'organització socialista, responsable de la majoria de campanyes del PSC sota el mandat de José Montilla com a primer secretari. La reflexió dels alcaldes és que l'objectiu funcioni tan bé com sigui possible d'aquí a les eleccions i posar els millors mecanismes, cosa que passa per la recuperació de la figura de Zaragoza, que durant la campanya de les eleccions catalanes va quedar-se en una discreta segona fila, fruit de les discrepàncies internes.

Petició de reforç

Zaragoza va acceptar el repte de tornar a dirigir una campanya però va demanar als alcaldes que fessin un petit escrit que avalés la petició, per reforçar la seva figura davant la resta de la direcció del PSC i per evitar ser qüestionat per altres dirigents que consideren excessivament "dura" la seva figura. En l'escrit, destaquen que és l'única persona que ho pot fer i la que ho farà millor per la seva experiència.

L'anàlisi que compartien els alcaldes presents és que la dinàmica del tripartit ha portat el PSC a allunyar-se del seu discurs tradicional, a causa de les pressions d'ERC i ICV, i que això és el que ha provocat el daltabaix electoral del 28-N. Ara el partit hauria de recuperar el seu discurs més tradicional, d'arrel municipalista, que els permet plantejar respostes locals a problemes locals. Aquest gir cap al discurs clàssic els hauria de permetre reconnectar amb l'electorat i elaborar un nou discurs més obert, actualitzat i, sobretot, més pròxim a la gent.

Per agafar embranzida, el PSC prepara una convenció municipalista per al mes de març amb l'objectiu de revisar els seus plantejaments i llançar noves propostes. De moment, els alcaldes no volen interferir en el debat de les primàries de Barcelona, però un cop s'hagin celebrat, pensen deixar molt clara quina és la seva posició.

stats