24/02/2012

Abertis opta a adquirir la pública Tabasa

2 min
Abertis opta a adquirir la pública Tabasa

BARCELONA.Abertis anirà al concurs d'adjudicació de Tabasa, ara en mans de la Generalitat. Ho va confirmar ahir el conseller delegat del grup, Francisco Reynés. En cas que Abertis guanyés, només es quedaria sense el control de l'autopista de Manresa (Abertis també hi manté una participació del 23,7%).

Reynés va assenyalar ahir en declaracions a Efe que l'activitat de Tabasa (societat que inclou l'explotació dels túnels de Vallvidrera i del túnel del Cadí) és la base del negoci del grup i la zona d'influència de la companyia. Es dóna la circumstància que l'any passat Abertis va vendre a l'administració catalana la participació del 37,2% que mantenia del túnel del Cadí, precisament per facilitar la privatització en paquet de Tabasa. El concurs d'adjudicació d'aquesta societat està previst per a aquest any.

Abertis va presentar ahir resultats -influïts per aquesta venda parcial del túnel del Cadí a la Generalitat-, les sortides del capital de la italiana Atlantia i la sud-africana PTY i la segregació dels negocis d'aparcaments (Saba) i logística en una societat nova. El benefici del 2011 va arribar als 720 milions d'euros, amb un creixement del 8,8%. Sense aquests efectes extraordinaris, el benefici net comparable consolidat va arribar als 702 milions, amb un increment de l'11,7%.

Reynés va destacar aquests resultats (els ingressos es van mantenir estables en els 3.915 milions) en un context de forta crisi econòmica, que s'ha notat especialment en la caiguda del trànsit del 6,5% a les autopistes espanyoles que controla. El conjunt de la xarxa de peatges va reduir aquest impacte (Sanef, a França, va pujar un 2,1% i, Amèrica, un 5,3%) fins a comptabilitzar un retrocés global de l'1,3%. Des de l'inici de la crisi el 2008, el trànsit a Espanya ha caigut un 20%. El 79% dels ingressos del grup provenen de les autopistes.

Pel que fa a la divisió de telecomunicacions, Reynés també va confirmar que el grup vol incrementar encara més la seva presència a Hispasat, el satèl·lit del qual ja va comprar fa tres dies la participació del 13,2% de Telefónica, cosa que va suposar incrementar la seva posició de domini fins al 46,6%. L'activitat d'aeroports va obtenir uns ingressos de 293 milions, amb un increment del 5%. El consell d'administració d'Abertis proposarà en la pròxima junta ordinària del 27 de març repartir un dividend complementari que suposarà un increment del 10% en relació amb el del 2010.

Saba inverteix a Itàlia

Saba Infraestructures, la societat que es va separar d'Abertis fa mig any (però en què Criteria CaixaHolding hi manté una participació majoritària), va anunciar ahir un acord per ampliar l'aparcament de Villa Borghese, situat al centre de Roma. El projecte consta d'unes inversions de 141,6 milions i permetrà ampliar el pàrquing en 200 noves places, fins a un total de 2.000.

El contracte també incorpora la construcció d'una zona d'aparcament per a residents amb 360 places i una central de 125 autobusos. Saba gestionarà tot el complex durant un període de 54 anys.

stats