Crònica 08/01/2011

El món abertzale marca perfil propi i avui tornarà als carrers de Bilbao

Joan Rusiñol
2 min
Marxa de suport a Otegi, líder de Batasuna empresonat.

MadridEl món independentista basc vol marcar el ritme polític i deixar clar el seu allunyament de tot allò que es pugui relacionar amb ETA. Ahir la portaveu de l'esquerra abertzale, Miren Legorburu, va reclamar que la nova formació que presentin de cara a les municipals del 2011 sigui legal perquè "no ha d'estar condicionada al que facin o deixin de fer altres agents", en referència a l'organització terrorista. Segons va dir, les sigles que presentin compliran amb la llei de partits.

Avui sortiran als carrers de Bilbao, a les 5 de la tarda, per demanar un canvi de model de política penitenciària que permeti l'apropament de presos a Euskadi i Navarra. Finalment el jutge de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, va autoritzar la manifestació perquè no creu que hi hagi proves que certifiquin que entre els convocants hi hagi "ETA o una altra organització terrorista assimilada a ella, ni que es pretengui fer-ne exaltació, ni tampoc dels seus mètodes i autors". Diversos col·lectius, com l'AVT, havien reclamat que es prohibís perquè entenen que és una mostra d'enaltiment del terrorisme. Tot i el permís, Pedraz ha reclamat a les forces de seguretat que estiguin pendents per si es mostren fotografies de presos d'ETA o es criden consignes a favor seu. La marxa està convocada pel col·lectiu Fem un Pas Endavant i té el suport de diversos partits democràtics, com Aralar i Eusko Alkartasuna i també de més de 4.500 persones adherides.

Mentrestant, la policia busca dos suposats membres d'ETA que van escapar a peu d'un control rutinari de la policia francesa a la ciutat de Nancy, al nord de França. Segons fonts de la lluita antiterrorista, les dues persones van abandonar el vehicle i es van endinsar en una zona boscosa caminant després de topar per casualitat amb un operatiu de duanes. Al cotxe, que havia estat robat, els agents hi van trobar un disc dur amb un manual d'explosius i informació sobre policies i membres de la guàrdia civil.

stats