REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Crònica 19/04/2011

El règim libi accepta l'ajuda de l'ONU Però continua el setge

Les Nacions Unides van avançar ahir que el règim libi permetria una "entrada segura" dels equips humanitaris a Trípoli i d'un gabinet de coordinació a Misurata, la ciutat rebel assetjada per Gaddafi.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Un camió carregat d'immigrants subsaharians feia cua per entrar en un vaixell d'evacuació en direcció a Bengasi al port de Misurata, ahir al capvespre.

Després de setmanes de setge i ara que està a punt d'enfonsar-se en una gran catàstrofe humanitària, sembla que s'obre una petita escletxa d'aire fresc per a la ciutat rebel de Misurata. La comissió de les Nacions Unides que es va reunir ahir a Trípoli amb el primer ministre libi, Al-Baghdadi Ali al-Mahmudi, va avançar que el règim permetrà un "passatge segur" als equips humanitaris de les Nacions Unides al país. Tot i les declaracions, el setge a la ciutat de Misurata -la tercera més gran del país i a només 120 km de la capital- persisteix, i les tropes del dictador libi, Muammar al-Gaddafi, contraataquen per reconquerir-la.

Els deu emissaris d'alt rang de les Nacions Unides que van visitar Trípoli van aconseguir que el règim permetés que una missió del gabinet de coordinació d'afers humanitaris de l'organització pogués entrar a Misurata i avaluar l'estat real de la situació. I és que la població de la ciutat, on escasseja el menjar i l'atenció mèdica i on no hi ha llum, s'aferra ara a la idea de l'entrada d'ajuda humanitària o bé l'evacuació dels ferits més greus per mar. Això és possible, encara que amb comptagotes, des de divendres, quan un vaixell de l'Organització Internacional per la Migració va traslladar 1.200 persones fins a Bengasi i ahir van aconseguir fer el mateix.

Però l'ajuda és majoritàriament per als estrangers, personal de Bangla Desh, Egipte, Índia, Iraq, Pakistan, Tunísia i Sudan (dels mil evacuats ahir per mar, només 10 eren libis, i un era un nen a qui havien disparat a la cara). Tots havien quedat atrapats enmig del conflicte després dels primers moviments i, sense casa i provinents d'explotacions petrolieres, la majoria estaven a l'espera d'ajuda al port de Misurata.

Finançament britànic

"Volíem treure més gent del país però no era possible -reconeixia Jeremy Haslam, que lidera la missió-. El setge continuava mentre carregàvem la gent al vaixell... Teníem un temps molt limitat per aconseguir que tothom fos dins i abandonar el terreny". El Regne Unit va avançar també ahir que finançaria l'evacuació dels 5.000 estrangers que encara queden a la ciutat, com també un paquet d'ajudes a través d'aquesta organització.

Unes ajudes que no són necessàries segons el fill del dictador, Saïf al-Islam, que en declaracions ahir al mitjà nord-americà Huffington Post va tornar a assegurar que a Misurata no hi passa res i que l'organització Human Rights Watch hauria de contrastar les dades que difon, perquè, segons Saïf, es tracta d'un nou complot similar al de les "armes de destrucció massiva a l'Iraq". Unes declaracions que no auguren gaire futur a la missió humanitària de l'ONU a la zona que encara està sota el control del règim, i menys a la ciutat de Misurata.

stats