TRIBUNALS
Crònica 08/11/2011

Un accident laboral fa dimitir el president d'Habitat

El president d'Habitat, Bruno Figueras, dimitirà aquesta setmana després d'haver acceptat una pena d'un any de presó i un d'inhabilitació professional per la mort de cinc treballadors en una obra el 2006.

Laura Díaz-roig
2 min
El judici El president d'Habitat,  Bruno Figueras, ahir a la Ciutat de la Justícia, on s'havia de celebrar el judici.

Barcelona.El president de la promotora Habitat, Bruno Figueras, està preparant la seva dimissió després que ahir fos condemnat a un any de presó i un altre d'inhabilitació professional per la mort de cinc treballadors en un accident laboral el juliol del 2006. L'empresari no entrarà a la presó perquè no té antecedents, però la inhabilitació suposa que durant un any no podrà exercir activitats empresarials ni ostentar càrrecs de representació i administració d'entitats mercantils relacionades amb la promoció i la construcció, de manera que fonts de l'empresa han precisat que Figueras té previst presentar la seva dimissió aquesta setmana.

El judici sobre l'accident laboral, en el qual també estava imputat l'exdirector general del grup, Fernando Cirera, i quatre persones més, havia de començar ahir al matí, però les defenses van arribar a un acord amb la fiscal i l'acusació popular, formada pels sindicats. Al final de la sessió, la jutge va dictar una sentència de conformitat, que ja és ferma. Així, Figueras i Cirera, per als quals inicialment la Fiscalia demanava dos anys de presó i una multa de 15.000 euros per un delicte contra els drets dels treballadors, van acceptar la condemna a un any i una multa de 5.400 euros. L'encarregat de l'obra, Fernando Mohíno, i l'arquitecte tècnic Miguel Ángel Luque -tots dos de l'empresa Nobella-, acusats també de cinc delictes d'homicidi imprudent, han estat condemnats a dos anys de presó i d'inhabilitació.

Estudi de seguretat

Els fets es remunten al juliol del 2006, quan els obrers estaven excavant una galeria de serveis al carrer Almogàvers, al districte 22@ de Barcelona, i es va desplomar un antic mur que no havia estat apuntalat adequadament; cinc treballadors van morir i dos més van resultar ferits. Segons l'escrit, que han acceptat totes les parts, Figueras i Cirera, màxims responsables d'Habitat, no van encarregar un estudi de seguretat del projecte d'urbanització ni van nomenar un coordinador de seguretat en la fase d'execució, com demanen les normes de seguretat de les empreses subcontractades. En l'escrit es relata com els dos responsables més directes de l'accident, Mohíno i Luque, van ordenar excavar la galeria sense tenir proves de l'estabilitat del mur i confiant en una simple inspecció ocular.

Després d'aquest accident, els maldecaps de Bruno Figueras van continuar, fins que el 2008 va dimitir com a president del saló Construmat. La raó de la seva renúncia va ser la presentació de concurs de creditors (l'antiga suspensió de pagaments) d'Habitat, amb un passiu de 2.300 milions d'euros. La promotora va ser una víctima més de l'esclat de la bombolla immobiliària, i tot es va desfermar amb la compra de la filial promotora del grup constructor Ferrovial, el desembre de 2006, per 2.200 milions.

stats