Crònica 17/03/2012

"Sóc administrativa interina en una escola i cobraré 900 euros"

E. F.
2 min
Una imatge de la primera escola pública que incorpora l'uniforme, la Màrius Torres  de l'Hospitalet de Llobregat.

BARCELONA.Mari Carmen Lorenzo té 53 anys i treballa com a interina en una escola de primària. Cobra 1.077 euros al mes. Amb la reducció de jornada d'un 15% anunciada pel Govern a partir del mes que ve, els seus ingressos minvaran fins als 915 euros i ja es prepara per estrènyer-se el cinturó i fer mans i mànigues per tirar endavant la feina, que serà la mateixa encara que li toqui treballar menys hores. "Ens enganxa en una època difícil, amb les prescripcions escolars molt a prop", explica. Al centre, que té 500 alumnes, és l'única administrativa.

A casa seva es notarà la disminució dels ingressos, ja que ella i el seu marit paguen una hipoteca de més de 1.200 euros al mes. Per sort, assegura, ell també treballa, "encara que a l'empresa les coses no van gaire bé, últimament". Des de fa uns mesos, a més, a casa la Mari Carmen hi viu la seva filla, que s'ha separat, i els seus dos fills petits. Tot i que ella treballa, el sou que rep també ronda els mil euros i no rep cap ajuda pels fills. "Ens en sortirem, perquè és el que toca i encara sort que disposem dels dos sous", manté. A continuació, però, recorda que la retallada no es queda en el 15% de sou, sinó que s'acumula a altres pèrdues dels últims mesos. "Ja no tinc tiquet menjador ni la paga de 300 euros per productivitat al Nadal". En l'horitzó, a més a més, hi ha la rebaixa de sou del 3% que arribarà al mes de juny i que continuarà amb un 2% més al desembre, si les coses no canvien.

El nou escenari laboral ha portat aquesta administrativa a plantejar-se buscar una segona feina per complementar la pèrdua de sou, però tem que el seu nou horari -que no coneix tot i que l'haurà de començar a complir a partir de l'1 d'abril- no l'hi permeti. "M'agradaria que el departament d'Educació es mullés una mica i permetés la jornada intensiva perquè puguem buscar alternatives", diu per la por que es deixi a l'elecció de cada director de centre la decisió sobre l'horari.

Molts mileuristes afectats

El cas de la Mari Carmen no és aïllat. El col·lectiu d'administratius i subalterns interins repartits en escoles i instituts i que estan afectats per la retallada són més de 3.500, segons els càlculs dels sindicats. Això vol dir que representen el gruix més important dels 6.800 interins als quals es redueix la jornada a partir del mes que ve. La resta estan repartits pels diferents departaments del Govern.

El responsable del col·lectiu d'administratius de CCOO, Guillem Sabaté, lamenta que la mesura ataqui els col·lectius més dèbils i amb els salaris més baixos de l'administració. En el cas de l'ensenyament, els subalterns dels instituts (conserges) formen part del gruix d'afectats i el seu sou ronda els 1.000 euros. Els auxiliars administratius dels centres tenen un sou d'un 1.100 euros al mes, mentre que els administratius poden arribar als 1.200 euros, segons Sabaté. Els tècnics tenen uns sous d'uns 1.400 euros i els tècnics superiors arriben i superen els 1.600.

Des de Governació es va defensa que la via de reduir un 15% de sou i de jornada evitarà acomiadaments. El sacrifici a les nòmines pot durar fins al 2014.

stats