INESTABILITAT A L'ÀFRICA OCCIDENTAL
Crònica 04/04/2012

Els estats africans imposen sancions als colpistes de Mali

Lydia Polgreen
2 min
Un cotxe transportant cabres a la ciutat de Bamako, la capital de Mali, aquest dilluns.

THE NEW YORK TIMES / JOHANNESBURGEls militars que van derrocar el president de Mali han patit dos contratemps els últims dies: d'una banda, la Comunitat Econòmica d'Estats de l'Àfrica Occidental (CEDEAO) i la Unió Africana han aprovat dures sancions contra ells i, de l'altra, els separatistes tuaregs han pres el control de Tombouctou i així s'han assegurat virtualment el control de la meitat nord del país.

La caiguda de Tombouctou és l'últim dels avenços dels rebels tuaregs i ha tingut ressò molt més enllà de les fronteres malianes. Ahir, la Unesco, que va designar la ciutat com a Patrimoni de la Humanitat el 1988, va dir que estava preocupada per l'impacte dels combats, i va instar les autoritats a complir "l'obligació dels països a salvaguardar el seu patrimoni en temps de guerra".

Acusen el president de traïció

Els veïns d'aquest país de l'oest de l'Àfrica han tancat, mentrestant, les seves fronteres per a qualsevol intercanvi no humanitari, i han congelat els seus actius al banc regional, segons va dir ahir el president de la Costa d'Ivori, Alassane Ouattara, des de la trobada d'emergència al Senegal del bloc del CEDEAO. La Unió Africana s'hi va sumar amb mesures individuals contra el cap i els membres de la junta militar. Mentrestant, el cap de la junta militar, Amadou Haya Sanogo, va assegurar ahir que el president derrocat, Amadou Toumani Touré, serà jutjat per alta traïció.

La caiguda del nord ha soscavat les justificacions dels colpistes, que argumentaven que necessitaven derrocar el president Touré perquè havia fracassat en armar-los i equipar-los adequadament per lluitar contra els tuaregs. Diumenge, camions que transportaven combatents del Moviment Nacional per a l'Alliberament d'Azaouad, el principal grup de rebels, desfilaven per Tombouctou, segons residents i funcionaris locals, que també hi van veure membres d'un grup més petit, l'Ansar ud-Din. "No queda clar quin moviment té el control en quin lloc", diu Baz Lecocq, professor d'història africana a la Universitat de Gant, a Bèlgica. Mentre que el grup principal és secular, explica, d'altres, com l'Ansar ud-Din, volen imposar una versió de la xaria.

Els tuaregs són un poble nòmada que viu al Sàhara -abasten el Níger, Mali, Algèria i Líbia-. Les fronteres colonials els van convertir en ciutadans de diversos països, i ja als 60 i als 90 van protagonitzar rebel·lions per demanar autonomia o independència. Muammar al-Gaddafi va donar suport a les rebel·lions tuaregs a Mali i el Níger durant dècades, i els analistes a la regió creuen que l'actual revolta està íntimament relacionada amb la caiguda de l'exlíder libi. Les seves armes, se sospita, han tingut un rol clau en l'èxit dels rebels a Mali.

stats