LABORAL
Crònica 26/01/2012

Els agents socials es reivindiquen

Empresaris i treballadors reivindiquen la vigència del diàleg social en presentar els acords sobre moderació salarial, flexibilitat i negociació col·lectiva. El cost de l'acomiadament, però, no està resolt.

Joan Faus
2 min
Els agents socials es reivindiquen

MADRID.Patronal i sindicats van aprofitar l'acte de presentació del nou acord de la negociació col·lectiva per reivindicar la seva gestió i responsabilitat en la lluita contra la crisi. Després de setmanes escoltant apel·lacions a la responsabilitat que venien des del govern, els agents socials van decidir que tocava treure pit pels pactes assolits en moderació salarial, flexibilitat interna i estructura de la negociació col·lectiva. Uns avenços molt significatius en comparació amb les fracassades negociacions sobre la reforma laboral, en què es van mantenir allunyats en els aspectes claus: el cost de l'acomiadament i la contractació. Una reforma que ara està en mans de l'executiu. Els sindicats consideren que els acords presentats ahir la fan innecessària, mentre que la patronal evita pronunciar-se. La ministra de Treball, Fátima Báñez, va dir que "tindrà en compte" els pactes en l'elaboració de la reforma laboral.

El president de la CEOE, Joan Rosell, va insistir que patronal i sindicats "són conscients" de la "situació tremendament difícil" que pateix Espanya i va considerar que "sempre és millor l'acord que la imposició". Rosell va emfatitzar una idea que després repetirien els altres representants: "Volem que la solució no sigui l'acomiadament".

Pel secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, es tracta d'un acord que se li "devia a la societat espanyola i als aturats", i que té com a objectiu evitar que només es creï ocupació quan l'economia creix per damunt del 2%. En un to molt similar es va expressar el líder de la UGT, Cándido Méndez, que va qualificar el pacte com un "exercici de responsabilitat i de renúncia" per donar "confiança". A continuació presentem els principals punts de l'acord.

Evolució dels sous: Moderació durant tres anys

Aquest any els sous creixeran fins a un 0,5% i el 2013 fins a un 0,6%. S'inclou una clàusula d'actualització salarial per la qual es prendrà com a referència l'IPC marcat pel Banc Central Europeu. La diferència entre l'IPC espanyol i l'europeu s'afegirà al creixement del sou mitjançant un únic pagament. També s'actualitzarà si el preu del petroli Brent és un 10% més alt a finals d'any. Pel que fa al 2014, la pujada salarial anirà del 0,6% a l'1,5% depenent de l'evolució del PIB l'any anterior.

La composició dels sous: Lligats a resultats empresarials

Una part del sou pot ser variable i pot estar lligada a "l'evolució d'indicadors econòmics associats a la marxa de l'empresa (beneficis, vendes o productivitat )".

Els límits dels convenis: Condicions per incomplir

Les possibles causes per no complir el conveni, un màxim de tres anys, són la "baixada persistent" d'ingressos, beneficis o productivitat. També qualsevol perspectiva econòmica que pogués "veure's afectada negativament" si s'apliquessin els acords pactats. D'altra banda, es dóna prioritat als convenis d'empresa perquè siguin els que negociïn la jornada, el salari i les funcions del treballador. S'aposta per "preservar" els d'àmbit provincial.

Flexibilitat interna: Canvi d'horaris

Les empreses amb necessitats temporals podran alterar el 10% de la jornada laboral per distribuir-la irregularment i disposar d'una bossa de 40 hores setmanals a l'any que podran alterar sobre la distribució prevista en el calendari. Les hores anuals totals seran les mateixes.

stats