ANIVERSARI DEL L'ALLIBERAMENT DELS COOPERANTS
Crònica 23/08/2011

Els ajuntaments retiren el suport a Barcelona Acció Solidària

Ara
2 min
Els cooperants Albert Vilalta i Roque Pascual, poc després de la seva arribada a Barcelona.

Barcelona.Ahir feia un any que s'acabava el malson per a Albert Vilalta i Roque Pascual, els dos cooperants que temps enrere s'havien embarcat en una caravana solidària per Mauritània que va acabar en un segrest de nou mesos. També va ser segrestada el mateix dia -el 29 de novembre del 2009- Alicia Gámez, que va patir el confinament forçat a mans d'Al-Qaida al Magreb Islàmic (AQMI) durant 101 dies.

L'ONG Barcelona Acció Solidària (BAS), l'organitzadora de la caravana, ha quedat molt tocada per aquests fets. Tot i haver canviat el format de les seves comitives que transporten materials a entitats a l'Àfrica, que han passat de caravana a "plataforma" -és a dir, es mou per via marítima-, ha perdut enguany el suport econòmic dels ajuntaments.

La caravana perd subvencions

Els consistoris de Santa Coloma de Gramenet, l'Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Sant Quirze del Vallès deixaran d'aportar-hi diners. L'informe tècnic del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, encarregat per Santa Coloma, insta que es denegui la subvenció a BAS perquè el seu pressupost "està bastant descompensat": destina el 41% a viatges, estades i salaris dels cooperants i demana 9.200 euros sense desglossar-los. El document també sosté que el projecte no ajuda realment els països del Sud, abans anomenats del Tercer Món o subdesenvolupats, i que "les beneficiàries són les mateixes ONG del Nord".

L'Ajuntament de Barcelona ha estat l'únic que ha mantingut la seva subvenció de 25.000 euros. La causa, però, no és l'harmonia amb l'organització ni amb les seves actuacions, sinó la vigència de l'actual pla director de cooperació, que abasta els anys 2010 i 2011. Al setembre s'aprovarà el següent pla, i "caldrà analitzar nous reptes i valorar com s'enfoca", segons fonts municipals. Des de l'Ajuntament no es posicionen encara, però a hores d'ara sembla poc clar que continuïn treballant amb BAS.

stats