Publicitat
Publicitat

ENQUESTA A LES PORTES DEL 20-N

Ampli suport del votant de CiU a la política econòmica de Mas

Una ajustada majoria dels catalans avala les retallades

Des que va posar en marxa l'ajust pressupostari, el govern de CiU ha enviat un missatge consistent a l'opinió pública: no és una situació desitjada per ningú, però és necessària. I, asseguren, la majoria entén aquesta necessitat.

Fins a quin punt és cert que la majoria comparteix la necessitat de la reducció de la despesa pública? Ha quallat el relat del govern? Les dades de l'enquesta de GAPS per a l'ARA ens diuen que, en bona mesura, sí: un 52% dels enquestats condieren que l'ajust pressupostari és molt o bastant necessari, davant d'un 45,5% que el consideren poc o gens necessari. Hi ha una majoria, doncs, que comparteix en diversos graus la necessitat de les retallades en la despesa pública.

Tanmateix, no és una majoria abassegadora: la qüestió divideix l'opinió pública. I, com és lògic, l'opinió sobre la necessitat de les retallades es distribueix de manera desigual. Així, hi ha un component ideològic i partidista clar: fins a tres quartes parts dels votants de CiU comparteixen la necessitat de l'ajust, mentre que aquesta xifra baixa fins al 57% entre els electors d'ERC, el 47% entre els del PP i se situa al voltant del 40% també entre els votants d'ICV i el PSC.

Més enllà de la ideologia, hi ha altres factors que condicionen l'opinió. Per exemple, la situació laboral: mentre que un 63% d'empresaris i autònoms estan d'acord que l'ajust és necessari, la xifra baixa fins al 51% entre assalariats i només arriba al 37% entre els aturats. El gènere, com passa en altres països, també és un condicionant de les opinions sobre la despesa pública: mentre que el 58% dels homes comparteixen la necessitat de les retallades, entre les dones el suport és 13 punts inferior. Les dades dibuixen, per tant, una imatge complexa que es resisteix a simplificacions.

Els joves tenen més fe

Un dels termòmetres més sensibles de l'economia és el de les expectatives. En aquest front no hi ha bones notícies: només un 15% espera que la seva situació millori el 2012, per un 33% que pensa que empitjorarà. Malgrat ser especialment afectats per l'atur, els joves són el grup menys pessimista i gairebé un 27% espera una millora, xifra que baixa fins al 8% en el grup d'entre 50 i 64 anys.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT