Crònica 03/03/2012

...i al País Valencià

2 min
...i al País Valencià

1. Rita Barberá. Alcaldessa de València

Alcaldessa de València des de l'any 1991. Les seves victòries electorals durant aquestes dues dècades l'han convertit en una peça clau del PP valencià i espanyol, malgrat que no ocupa cap càrrec orgànic. Ha declinat diverses vegades acceptar responsabilitats polítiques a Madrid.

2. Pilar de la Oliva. Presidenta del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià

Sota el seu mandat s'ha jutjat una part de l'anomenat cas Gürtel i està en fase d'instrucció d'altres causes que afecten càrrecs públics com el cas Emarsa.

3. Isabel Cosme. Executiva influent

És la presidenta de la Confederació d'Empresaris del Comerç Valencià (Cecoval), càrrec que ha renovat fa poc. Des de fa uns anys dirigeix l'empresa tèxtil de moda femenina Presen Rodríguez. Anteriorment va treballar com a analista financera a IBM.

4. Mònica Oltra. La veu contra la corrupció

Advocada i portaveu adjunta del grup parlamentari Compromís. La seva manera d'entendre la política i la seva persecució de la corrupció li han donat un gran reconeixement entre els valencians i ha connectat, especialment, amb les generacions més joves.

5. Lola Fos. Alta societat valenciana

Vídua del navilier Vicente Boluda i mare de l'expresident del Reial Madrid. Pertany a l'alta societat valenciana i és habitual veure-la en actes distingits o benèfics i en la seva habitual barrera de la plaça de bous de València.

6. Consuelo Ciscar. Manifassera cultural

Des del 2005 ocupa el càrrec de directora de l'Institut Valencià d'Art Modern. Abans va ocupar diversos càrrecs a la conselleria de Cultura procedent de la direcció del Museu de Belles Arts de València, on té una plaça com a funcionària de carrera. És la dona del portaveu parlamentari del PP, Rafael Blasco, i germana de l'històric dirigent socialista Ciprià Ciscar.

7. Rosa Visiedo. L'única rectora

És l'única rectora del País Valencià. Des de finals del 2011 dirigeix la universitat Cardenal Herrera i CEU San Pablo. És llicenciada en ciències de la informació.

8. Sol Picó. El poder de la dansa

Aquesta ballarina i coreògrafa és la promotora de la companyia de dansa clàssica i espanyola amb el mateix nom. La seva aposta pel mestissatge l'ha convertit en un referent internacional.

9. Sonia Castedo. Alcaldessa d'Alacant

Des del 2008 ocupa l'alcaldia d'Alacant, la segona ciutat del País Valencià. Lleial a Francisco Camps, la seva presumpta implicació en la trama Brugal podria acabar amb la seva carrera.

10. Pilar Mateo. La lluita contra la malària

La científica valenciana es dedica a la lluita contra malalties pròpies de la pobresa com la malaltia de Chagas, el dengue i la malària. Ha estat finalista del premi Príncep d'Astúries de cooperació internacional el 2009 i el 2010.

stats