Crònica 17/03/2012

Els alcaldes aporten factures de deutes amb proveïdors per 9.584 milions

J.f.
1 min

MADRID.Prop de 5.000 ajuntaments de tot l'Estat -sobre un total de 8.200- han presentat al ministeri d'Hisenda 1.931.976 factures pendents de pagar a proveïdors que sumen 9.584 milions d'euros. Aquestes són les dades provisionals que va presentar ahir la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. Unes dades substancialment inferiors al pronòstic de 17.000 milions que havia fet el dia anterior la Federació de Municipis.

Cap de les dues xifres serà la definitiva, ja que els proveïdors poden reclamar des d'ahir les factures que no han presentat els ajuntaments, que tenien fins dijous per fer-ho.

Els municipis i les comunitats autònomes que comuniquin els deutes optaran a un préstec sindicat de 35.000 milions d'euros a deu anys amb dos de carència per poder pagar els deutes contrets amb els empresaris. A canvi, hauran de presentar -abans del 30 de març els ajuntaments i del 15 d'abril les comunitats- un pla de viabilitat per afrontar als pagaments que haurà de ser autoritzat per Hisenda. A més, si l'incompleixen seran sancionats, rebran menys diners o poden ser perseguits penalment. Començaran a cobrar al maig.

Les organitzacions empresarials calculen que totes les administracions deuen uns 40.000 milions als proveïdors, que de mitjana cobren a 162 dies, quan el màxim legal està establert en 40 dies. Per exemple, Madrid deu 1.035 milions i Barcelona només 1.000 euros. L'Ajuntament del Vendrell és el consistori català amb una relació de factures pendents de pagament més alta: per un valor de 23,6 milions.

Sáenz de Santamaría va dir ahir que dos terços de les factures presentades són de pimes i autonòms, i va insistir que el pla és "per un cop" i que "no es farà mai més".

stats