FINANÇAMENT MUNICIPAL
Crònica 09/02/2011

Els alcaldes demanen auxili al Govern

Maria Ortega / Carles Arbolí
2 min
Mas saluda el president de la FMC, Manel Bustos.

Barcelona.Els municipis es van plantar ahir davant del president de la Generalitat per demanar que el pla de retallades respecti les línies vermelles de les partides destinades a polítiques socials i atenció a les persones. En una primera trobada institucional entre Artur Mas i la Comissió Municipalista de Catalunya -formada per la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM)-, els representants de les administracions locals van posar de manifest les seves dificultats econòmiques i van arrencar del president un compromís de suport davant l'Estat en el seu objectiu d'anul·lar la impossibilitat d'endeutament que pesa sobre els municipis "per poder fer front a les situacions de falta de liquiditat", tal com va explicar, moments després de la trobada al Palau de la Generalitat, el president de la FCM, Manel Bustos.

Les entitats també van apuntar a la Generalitat la necessitat d'aprimar l'administració, sobretot perquè les empreses no hagin d'esperar "un o dos anys" abans de poder instal·lar-se als municipis catalans. I van expressar "tot el seu suport" amb totes les negociacions que el president tingui amb el govern de l'Estat, perquè Catalunya demani "el que li pertoca" en recursos i competències.

Tant Bustos com Salvador Esteve, president de l'ACM, van coincidir a fer una valoració molt positiva del primer contacte amb el nou Govern per la "sinceritat a l'hora de fer un resum de com està la situació econòmica del país i per la rapidesa amb què s'ha produït aquest primer contacte", com va apuntar Esteve. Tot i les bones intencions de la primera trobada, però, la crisi imperant a les caixes municipals va condicionar tot el contingut de la reunió. L'objectiu principal: deixar les polítiques de serveis socials fora del mapa de retallades pressupostàries perquè, com apunta la Comissió Municipalista de Catalunya, "són eines fonamentals per afavorir la cohesió social dins dels pobles i de les ciutats".

Els representants dels governs locals també van posar sobre la taula del president la "necessitat de modificar o, directament, derogar algunes lleis especialment complicades de tirar endavant en el context de crisi actual". És el cas, per exemple, de la llei de tinença d'animals que en prohibeix el sacrifici i que, segons Bustos, suposa "una despesa econòmica que es fa impossible per als ajuntaments". Posen en el mateix sac qualsevol altra despesa derivada a les administracions que no vagi acompanyada del preceptiu finançament.

Prioritat de la Generalitat El director general d'Administració Local, Joan Cañada, també s'ha comproméè, en declaracions a l'ARA, a prioritzar la reforma de la llei de finançament per ajudar els ajuntaments a sortir de la crisi. Cañada assegura que l'objectiu del Govern es poder pagar amb la màxima rapidesa el deute pendent amb les corporacions locals, tot i que no va poder especificar una data. "Dependrà de com quedi el pressupost del 2011", assenyala.

stats