DISPOSITIU GRÈVOL
Crònica 16/01/2011

Les alcoholèmies penals han baixat un 26% aquest Nadal

Els catalans són més prudents al volant, o almenys ho han estat durant aquestes festes nadalenques. S'han detectat un 26% menys de positius penals per alcoholèmia que l'any anterior.

Marta Català
2 min
Un mosso i un guàrdia urbà assessoren les treballadores d'una botiga del Portal de l'Àngel, a Barcelona, per prevenir robatoris.

BARCELONA.Les patrulles mixtes (formades per un mosso d'esquadra i un membre de la Policia Local o de la Guàrdia Urbana) i els controls estàtics d'alcoholèmia s'incrementen en determinades èpoques de l'any per controlar els furts i les infraccions de trànsit. Des del passat 2 de desembre i fins avui s'ha aplicat a tota Catalunya un dispositiu especial que rep el nom de Grèvol. Segons dades facilitades pels Mossos d'Esquadra, els positius administratius en els controls d'alcoholèmia a tot el país han baixat més d'un 10%, mentre que els positius penals s'han reduït un 26%, segons les dades del dispositiu comptabilitzades fins al passat 8 de gener.

"Entenc que el descens és perquè la gent està més conscienciada", assegura l'intendent Joaquim Bayarri, cap de la Divisió Tècnica de Seguretat Ciutadana dels Mossos d'Esquadra. Els controls d'alcoholèmia són només una de les funcions del dispositiu Grèvol. Ara les festes ja han acabat però han començat les rebaixes, una època de risc perquè molts lladres aprofiten les aglomeracions per actuar, sobretot els carteristes. És en aquests casos que el treball de les patrulles mixtes dóna els seus fruits en una iniciativa que ja s'ha aplicat amb èxit a moltes ciutats catalanes.

Novetat a Barcelona

A Barcelona, però, és la primera vegada que es posa en marxa l'experiment que forma part del dispositiu Grèvol i el primer balanç és satisfactori, tot i que, segons els Mossos, les xifres de delictes es mantindran. L'experiència també satisfà els botiguers: "Enguany hi ha hagut menys robatoris i estem més tranquils, perquè veure un mosso i un urbà junts ens soluciona els dos problemes, l'administratiu i el de seguretat", diu el president de comerciants dels carrers de Portaferrissa, Cucurulla i Boters, Miquel Carner, que espera que l'experiència es repeteixi.

De passeig, a peu, un mosso i un urbà entren a les botigues del Portal de l'Àngel per comprovar que tot vagi bé i donar consells per evitar robatoris. "La tendència es manté més o menys com anys anteriors pel que fa als furts", explica l'intendent Bayarri. La patrulla explica que entre ells "hi ha bon rotllo". El recorregut continua per Portaferrissa. Tot està tranquil, no hi ha furts.

El robatori de roba és el més denunciat en aquestes dates. "Fins i tot peces d'un euro", es lamenten. L'intendent Bayarri confirma que després de la bona coordinació que hi hagut a Barcelona entre Mossos i Guàrdia Urbana amb les patrulles mixtes es plantegen repetir la iniciativa en altres dates. "Hem de veure fins a quin punt el model és adequat per a altres situacions", conclou l'intendent.

stats