DISPOSITIU DE SEGURETAT
Crònica 17/01/2011

Les alcoholèmies penals a la carretera cauen un 26% en un any

Marta Català
2 min
Un mosso i un guàrdia urbà en una botiga del comercial Portal de l'Àngel, a Barcelona.

BarcelonaEls catalans som més prudents al volant. La taxa d'alcoholèmies penals ha caigut un significatiu 26 per cent durant aquestes festes nadalenques, així com la de les administratives, que ho ha fet en un 10 per cent. Aquest és el balanç del dispositiu Grèvol, que des del 2 de desembre i fins ahir diumenge, es va posar en marxa a tot Catalunya per prevenir robatoris i accidents de trànsit. Una de les característiques d'aquest dispositiu és la creació de patrulles mixtes (formades per un mosso d'esquadra i un membre de la Policia Local o de la Guàrdia Urbana).

"Entenc que el descens és perquè la gent està més conscienciada", assegura l'intendent Joaquim Bayarri, cap de la Divisió Tècnica de Seguretat Ciutadana dels Mossos d'Esquadra. Els controls d'alcoholèmia són només una de les funcions del dispositiu Grèvol.

Novetat a Barcelona

A Barcelona, però, és la primera vegada que es posa en marxa aquest operatiu conjunt de seguretat i el primer balanç és satisfactori, tot i que, segons els Mossos, les xifres de delictes es mantindran. L'experiència també satisfà els botiguers: "Enguany hi ha hagut menys robatoris i estem més tranquils, perquè veure un mosso i un urbà junts ens soluciona els dos problemes, l'administratiu i el de seguretat", diu el president de comerciants dels carrers de Portaferrissa, Cucurulla i Boters, Miquel Carner, que espera que l'experiència es repeteixi.

El robatori de roba és el més denunciat durant aquestes dates, que coincideix amb la temporada de rebaixes. "Fins i tot roben peces d'un euro", es lamenten. L'intendent Bayarri confirma que després de la bona coordinació que hi hagut a Barcelona entre Mossos i Guàrdia Urbana amb les patrulles mixtes es plantegen repetir la iniciativa en altres dates. "Hem de veure fins a quin punt el model és adequat per a altres situacions", conclou l'intendent. Bayarri destaca l'elevada complicitat que hi ha entre els Mossos i els diferents cossos de seguretat locals.

stats