Crònica 31/03/2011

Els metges alerten que la tisorada afectarà la qualitat dels serveis

Lara Bonilla
2 min
El col·lectiu d'infermeria es reuneix avui amb  el conseller de Salut, Boi Ruiz.

BARCELONA.Els sindicats fa temps que ho adverteixen i ara també s'hi sumen els metges: les retallades en sanitat posen en perill la qualitat assistencial. "No sé com podran fer quadrar el cercle. La disminució d'activitat i personal repercuteix directament sobre el ciutadà", diu Josep Maria Sagrera, vicepresident de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic).

El Col·legi de Metges de Barcelona també es va afegir ahir a les reivindicacions i va alertar que la retallada del 10% de mitjana en els pressupostos dels hospitals "tindrà efectes negatius", ja que els centres més petits no podran assumir-ho. Els hospitals tenen temps fins avui per presentar els seus plans de xoc, el mateix dia que el conseller es reunirà amb el col·lectiu d'infermeres. En alguns centres, com ara l'Hospital Trueta de Girona i el Joan XXIII de Tarragona, la retallada és de més del 10%, com va avançar ahir l'ARA, i els plans de xoc inclouen tancament de llits i de quiròfans i reducció de personal i derivació de pacients.

Copagament sobre la taula

Els metges consideren que aquestes mesures afectaran la qualitat de l'assistència i per això proposen que les retallades es facin disminuint la burocràcia administrativa i les estructures. "El sistema sanitari està infrafinançat i reclamem als polítics que posin sobre la taula la possibilitat del copagament", va dir Jaume Padrós, vicepresident del Col·legi de Metges de Barcelona. "Si volem mantenir el sistema necessitem diners i demanem als polítics que no amaguin aquesta discussió".

En el cas de l'atenció primària, els pressupostos dels centres d'atenció primària seran entre un 10% i un 15% inferiors i Sagrera tem que els metges de família es converteixin en "la trinxera de la sanitat", on vagin a parar totes les queixes dels pacients que no es poden operar als hospitals o que no poden ser visitats per l'especialista. El col·lectiu reivindica el seu potencial però demana més recursos i més autogestió per augmentar els seus nivells de resolució.

stats