Crònica 23/02/2011

Una aliança d'esquerres per governar Catalunya

A ningú del PSC li agrada reconèixer l'existència de dues ànimes, però de vegades el que hi ha són dues maneres de veure el món que fins ara han caminat juntes però que cada dia grinyolen més.

Pere Martí
2 min
Una aliança d'esquerres per governar Catalunya

Barcellona.El col·lectiu Nou Cicle va omplir ahir al vespre de gom a gom la sala d'actes del Col·legi d'Advocats per reivindicar un canvi radical en el PSC que li permeti regenerar-se com a partit i liderar una alternativa d'esquerres a les eleccions del 2014. L'eurodiputada Maria Badia recordava que la "prioritat màxima" del PSC ha de ser governar Catalunya, poques hores després que Carme Chacón, també militant del mateix partit, es postulés com a candidata a la Moncloa.

La derrota del PSC a les eleccions del 28-N ha permès reobrir debats que estaven latents en el si del partit des de la Transició. Almenys això és el que va començar a fer Nou Cicle ahir, en un acte en el qual van intervenir els seus principals representants: Raimon Obiols, Maria Badia, Joan Ignasi Elena, Pia Bosch i Daniel Font. Totes les intervencions van coincidir a demanar un canvi profund de les estructures del PSC per superar la seva "burocratització". Badia va remarcar que no poden ser canvis "suaus" sinó que cal "una tramuntanada". En la mateixa línia, l'alcalde de Vilanova, Joan Ignasi Elena, va demanar que la necessitat de canvi surti de dins el PSC, i va recordar que "a la política no s'hi està pels càrrecs ni pel profit personal". Va rebutjar un model de partit basat en la simple gestió , amb estructures burocratitzades, contraposant-lo a un model transformador i d'avantguarda, en què les idees i els valors liderin l'acció política.

El col·lectiu Nou Cicle està liderat per Raimon Obiols, que va fer la intervenció més estratègica, en què va advertir que "no hi haurà alternativa d'esquerres a les eleccions del 2014 sense un PSC renovat". Dins d'aquesta renovació va proposar primàries obertes a la ciutadania per escollir el candidat a les eleccions catalanes del 2014.

Coalició freda

Pel que fa a l'alternativa d'esquerres, s'hauria de basar en una aliança que l'exprimer secretari del PSC va tenir molt interès a diferenciar del tripartit, que va rebutjar titllant-lo de "coalició freda, feta des de dalt, només per motius d'oportunitat". L'alternativa d'esquerres que proposa Obiols hauria de ser feta "de baix a dalt" i hauria de tenir un projecte nacional i social comú, cosa que no tenia el tripartit. Tot i admetre que es va fer "molt malament", també va advertir que el tripartit va ser "asfixiat per la dreta mediàtica des del primer dia". Dins l'aliança hi va posar el centreesquerra i aquells sectors catalanistes i independentistes que "no es deixen enredar per la retòrica laportiana".

stats