EDUCACIÓ I MERCAT LABORAL
Crònica 24/03/2011

Els alumnes de FP tenen més sortida que els universitaris

A Catalunya falten tècnics de nivell mitjà. N'alerta un estudi presentat al Saló de l'Ensenyament. La formació professional (FP) ja no és una opció marginal. Pot tenir més futur que ser llicenciat.

Sònia Sánchez
2 min
Les titulacions de FP s'adapten al mercat laboral i cada cop ofereixen més estudis relacionats amb l'aeronàutica, eficiència energètica i les noves tecnologies.

Barcelona.A partir d'aquest curs, hi ha dues noves professions titulades: tècnic en eficiència energètica i energia solar tèrmica i tècnic en desenvolupament d'aplicacions web. Les titulacions de formació professional (FP) evolucionen en consonància amb les necessitats del mercat laboral, i els sectors energètic i informàtic són indústries de futur. Aquesta simbiosi fa que, per als joves d'entre 20 i 24 anys, obtenir un títol de FP augmenti en un 66% la seva taxa d'ocupació respecte al total de la generació, segons constata l'anuari de la FP 2010 de la Fundació BCN Formació Professional. És un estudi que revela que Catalunya té "un dèficit estructural de graduats mitjans", perquè el nivell instructiu esta "polaritzat": la majoria de la població o bé té "l'ESO o inferior" o bé té un títol universitari.

"No necessitem aquesta sobrequalificació. Fa que moltes persones amb títol universitari acabin fent feines inferiors", explica el gerent de la fundació, Ricard Coma. En canvi, en llocs de treball de tècnic mitjà o superior (el que fa un curs de FP) "hi ha moltes vacants que no s'omplen". L'entitat, que actua d'interlocutora entre empreses i sistema educatiu, és per primer cop al Saló de l'Ensenyament, obert ahir a la Fira de Barcelona, per fer pedagogia "i trencar la imatge anacrònica de la FP" que la identifica com l'opció dels mals estudiants. Des de mitjans dels 90, quan es va fer imprescindible tenir l'educació obligatòria aprovada per poder entrar a FP, hem passat de 10 a 150 titulacions, cada cop amb més sortida laboral. "Si volem sortir de la crisi i volem tendir a una societat del coneixement, l'aposta ha de ser la FP", assegura Coma.

Segons ell, hi ha moltes "famílies professionals que demanen tècnics i especialistes de nivell mitjà", com la mecànica, aplicada a l'aeronàutica o a l'alta velocitat; l'electricitat, amb indústries de futur com el cotxe elèctric o l'eficiència energètica, i la informàtica, en àmbits com els smartphones . Si no aconseguim prou mà d'obra qualificada per nodrir aquesta indústria, Catalunya pot quedar fora d'aquests sectors de futur, alerta Coma.

De fet, segons l'OCDE, el 2020 la meitat de les feines a Europa exigiran qualificacions de nivell mitjà, que és precisament el que menys tenim. El 55,2% dels catalans que tenen entre 25 i 64 anys no tenen cap estudi postobligatori i del 54,8% que sí que en tenen la majoria són universitaris (23,9%), mentre que els de cicles formatius de grau mitjà són només el 8,6% i els de grau superior el 8,4%. La resta (13,9%) té el títol de batxillerat.

stats