Crònica 17/02/2011

Antoni Castellà: "Els alumnes que repeteixen han de Pagar més"

Finançament "Hem de premiar les universitats més eficients" Taxes "L'increment de la matrícula ha d'anar lligat a una política de beques potent" Governança "El rector hauria de tenir més poder"

Isaac Salvatierra
2 min
Castellà seu al mateix despatx que va ocupar Mas-Colell del 2000 al 2003.

El secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà (Barcelona, 1970) ha estrenat el càrrec al mateix despatx que Andreu Mas-Colell va ocupar durant tres anys com a titular de la conselleria. CiU no ha complert el compromís de recuperar aquella conselleria d'Universitats, però amb Mas-Colell economia i coneixement van a l'una.

Les universitats ens han de treure de la crisi.

La universitat és qui genera talent, qui genera recerca. És el futur.

En plena adaptació al pla de Bolonya i amb una retallada del 10% del pressupost... Hi ha fórmula màgica?

Amb menys diners hem d'intentar fer més. Aprofitar la crisi per transformar el sistema. Amb el nou model de finançament, hem de premiar les universitats més eficients amb el diner públic.

S'apujarà el preu de la matrícula?

El debat sobre les taxes universitàries ha d'anar lligat a una política de beques potent. Hem d'exigir la transferència de beques. Serem molt contundents amb l'Estat.

Estudis més cars però més beques.

L'administració subvenciona ara el 90% del cost dels estudis. Hem de fer compatible quina part subvencionem amb el rendiment de l'alumne, el seu nivell de renda i el sistema de beques. També hem d'obrir el debat sobre els estudiants que fa molts anys que són dins del sistema. Els alumnes que repeteixen han de pagar més.

Ja paguen més.

Ho estudiarem. S'ha d'afinar més.

Els alumnes se li tiraran a sobre.

No crec que la gran majoria aprovi que hi hagi una minoria que rep diners públics i no aprofiti els recursos. S'ha de premiar l'esforç.

Millorar la governança és millorar l'eficiència?

Sovint un rector marca una línia estratègica; els departaments, una altra, i les facultats, una altra. Amb el nou model, ha de ser més fàcil marcar una línia estratègica comuna.

En un any, universitats, partits polítics i societat hem d'arribar a un acord i fer una proposta a Madrid.

Els presidents dels consells socials reclamen un model més gerencial, menys assembleari. El claustre ha de perdre poder?

Els equips rectorals haurien de tenir més poder, un cop reformat el model d'elecció. Alhora, hem de garantir que el diner públic estigui fiscalitzat, paper que compleix ara el consell social. Però no m'agrada parlar de model empresarial.

Hi ha massa universitats?

El model territorial de l'any 91 ha estat un èxit. Hem creat universitats que tenen impacte en l'entorn i rellevància internacional. Pot ser discutible, per exemple, si Lleida ha de mantenir una filologia francesa, sempre que es tingui clar que ha de tenir una exclusivitat en agrònoms.

Hi ha un deute acumulat amb les universitats de 156 milions.

És un compromís de l'anterior govern que té un punt d'irresponsabilitat. El total dels diners s'haurà de repensar.

Tenim 500 màsters. En sobren?

Hem d'arribar a un acord per reduir-ne l'oferta. Les universitats haurien de plantejar màsters oficials a preu de cost.

I la recerca?

Publiquem el 3% del que es fa a Europa. Hem de donar prioritat als centres i grups universitaris d'excel·lència i dotar-los de les eines que necessiten. La marca recerca ha de tendir a ser per als centres d'excel·lència i replantejar el mapa de la resta de centres. ICREA és l'unic programa d'investigació que no es veurà gens afectat per les retallades.

stats