CATALANISME I SIONISME
Crònica 08/03/2011

"Sóc amic dels jueus i els entenc"

El llibre Jordi Pujol i els jueus (Pòrtic), de la periodista Anna Figuera, s'endinsa en un tema polèmic com són les relacions entre Catalunya i Israel, i els paral·lelismes entre sionisme i catalanisme.

Pere Martí
2 min
L'aleshores president  de la Generalitat, Jordi Pujol, en el seu primer viatge a Israel l'any 1987 va visitar el Mur de les Lamen-tacions.

Barcelona.Pujol va visitar Israel oficialment tres vegades: el 1987, el 1994 i el 2003. Ja hi havia estat en l'àmbit privat i la seva relació amb els jueus ha estat intensa. Figuera extreu el pensament de l'expresident, que ell emmarca en el pròleg. "Sóc amic dels jueus i els entenc", recalca Pujol, però a la vegada manté distàncies amb temes com la política d'immigració, de la qual se sent "molt lluny". L'expresident mostra la seva visió sobre diferents qüestions.

Admiració Justifica la devoció per la causa

"Israel és la construcció d'un país basat en valors antics i fruit d'un esforç sistemàtic de recuperació d'una llengua, de creació d'institucions, d'implantació d'una estructura social justa, de convertir deserts en regadiu o boscos. És lògic que m'impactessin i entusiasmessin. I també la seva afirmació que abans que res cal voluntat de ser".

Europa Defensar Israel no és fàcil

"A Catalunya els partidaris d'Israel estem més aviat a la defensiva. I així succeeix en altres països europeus. La prova és que els israelians desconfien d'Europa. I en part no els falta raó. [...] És possible que Europa adopti una actitud, no dic més pro israeliana, però sí més compromesa o assumint responsabilitats?"

Mur sí, assentaments no Avala algunes decisions israelianes però en critica d'altres

"Puc entendre que s'hagi aixecat el mur que aïlla Israel de territori palestí. Cal viure a Israel per entendre-ho. Però no puc entendre ni acceptar la política dels jueus en territori àrab perquè rosega la viabilitat d'un Estat palestí, al qual tenen dret i és condició ineludible de pau."

Terrorisme Explica algunes de les possibles causes de la violència palestina

"El mur només es pot justificar pel terrorisme, però com que travessa camps, divideix poblacions, crea problemes amb l'aigua... fa que els palestins es carreguin de raons. La política israeliana, des d'un punt de vista objectiu, és menys justificable que l'àrab. L'àrab deixa de ser justificable pels atemptats. De fet, el terrorisme és la guerra dels pobres".

Holocaust Es fa creus encara que els alemanys avalessin la barbàrie

"Mai no he entès, i menys després d'estudiar a l'Escola Alemanya, com és que la gran barbaritat contra els jueus la fan els alemanys. Estic convençut que molta gent no sabia el que passava. S'ho podien pensar que detenien gent, però arribar a aquests límit..."

Llengua Admira la represa de l'hebreu

"Havien perdut la llengua i la refan. Creuen que si són un poble, han de parlar com a tal i refan l'hebreu".

Sionisme Té coses útils per al catalanisme

"Les tesis utilitzades pel sionisme per crear l'estat es poden fer servir com a referent per generar a Catalunya un sentiment de nació que desemboqui en la defensa conjunta i social de les llibertats catalanes".

Mística Identificació més enllà de la política

"Hem de tenir la mística col·lectiva d'Israel. Només els pobles que creuen en si mateixos i tenen una convicció profunda en la seva pròpia història aconsegueixen subsistir".

Crítiques No tot són elogis, hi ha retrets

"El jueu és falsament humil. Són orgullosos i se senten molt superiors".

Solució Res preveu que el conflicte pari

"L'immobilisme d'Israel s'ha d'acabar. Han d'entendre que els palestins necessiten solució. I exigeix dos estats, el d'Israel i el Palestí".

stats