PORT DE BARCELONA
Crònica 30/03/2011

Els amos d'Almirall negocien La compra del moll d'Inflamables

La família Gallardo, propietària del grup farmacèutic Almirall, negocia la compra del 51% del moll d'Inflamables (Mepsa) del port de Barcelona a la societat de capital risc Catalana d'Iniciatives.

Ignasi Pujol
2 min
Compañía Logística de Hidrocarburos (CLH) és una de les empreses ubicades al moll d'Inflamables del port de Barcelona.

Barcelona.Catalana d'Iniciatives, la societat de capital risc participada per la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i un nodrit grup d'empreses privades (com La Caixa, Telefónica, Repsol i BBVA), està negociant la venda de la concessionària del moll d'Inflamables del port de Barcelona, Mepsa, a Landon Investments, un dels vehicles inversors de la família Gallardo, propietària del grup farmacèutic Almirall.

Fonts properes a l'operació van explicar ahir a l'ARA que Catalana d'Iniciatives negocia la venda de diversos actius. És la base del seu negoci: rotar la cartera d'actius i finançar les noves inversions amb les plusvàlues obtingudes amb les vendes, però la crisi econòmica ha provocat un daltabaix en les operacions de compra-venda d'empreses.

De fet, no és la primera vegada que Catalana negocia la venda de Mepsa, però la falta d'acord en la valoració de l'empresa havia frustrat l'operació.

Compra el 2007

Catalana d'Iniciatives i Port de Barcelona van comprar Mepsa el juliol del 2007 per 38,3 milions d'euros. Catalana va invertir 10,4 milions en el 51% de la societat i el Port va comprar el 49% per 10 milions. Els anteriors accionistes eren Dragados, Clateco, OHL, Rubau i CVS.

Mepsa es va crear el 1998 per comercialitzar i explotar la concessió de la zona Delta, una superfície de 49 hectàrees, del port barceloní fins el 2029. El moll d'Inflamables té com a inquilins les empreses Enagás, Meroil i CLH, entre d'altres. L'última gran inversió la nova central de cicle combinat de Gas Natural Fenosa, en la qual es van invertir 500 milions d'euros. La família Gallardo pretén rendibilitzar la inversió amb el lloguer que paguen aquestes empreses.

Catalana d'Iniciatives, que l'any 2009 va perdre 2,3 milions d'euros, té participacions a Spanair (10,7%), Bioenergética Extremeña (25%), la cadena de roba interior Q (53%), l'empresa de doblatge Soundub (70%), la promotora Ginesta (100%), Tecnipublicaciones (97%) i eDiagnostic (80%).

stats