Crònica 19/04/2012

Les anades i vingudes del PP en el copagament sanitari

El PP ha anat variant la seva posició sobre el copagament a la sanitat al llarg dels últims mesos. El descartava al programa electoral, però amb l'entrada al govern l'ha anat introduint en el seu discurs.

Oriol March
2 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va ser el primer a parlar del copagament a la sanitat.

BARCELONA."Assegurar la sanitat gratuïta és una utopia, i després de les eleccions ja es pot dir la veritat". Així es va expressar Jesús Aguirre, senador del PP, aquest cap de setmana. Unes paraules que posen de manifest les anades i vingudes dels populars en el copagament sanitari, més encara després que els dirigents del partit, en campanya electoral, neguessin qualsevol mesura en aquesta direcció. "No al copagament, perquè és una fita històrica que no hem de perdre", va dir en un debat a TVE l'ara ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón.

El programa electoral amb què Mariano Rajoy es va presentar als comicis -dels quals va sortir escollit com a president després d'obtenir una folgada majoria absoluta- no fa cap referència a la possibilitat que l'usuari hagi de pagar més per les receptes mèdiques o per les visites al metge. "Estem compromesos amb una sanitat pública de qualitat, accessible a tots els espanyols i al mateix temps eficient i sostenible", era tot el que concretaven els eixos programàtics del PP.

El discurs es va veure lleugerament alterat quan Rajoy va desembarcar a la Moncloa. La ministra de Sanitat, Ana Mato, va obrir la porta a "buscar les millors idees" per garantir la viabilitat del sistema.

La polèmica entre partit i govern

Però qui va obrir el meló del copagament sanitari amb més rotunditat, sense gairebé eufemismes, va ser Luis de Guindos, ministre d'Economia. "Segurament no és la panacea, però hem d'obrir el debat entre les comunitats autònomes i administració central, i pensar si, per exemple, la situació actual permet proveir tots els serveis sanitaris gratuïtament a algú que cobri més de 100.000 euros l'any", va assegurar en una entrevista a la Cadena SER.

Aquestes paraules no van caure gens bé al carrer Génova, on el PP té la seva seu. Carlos Floriano, vicesecretari d'organització del partit, va desautoritzar el ministre: "El que fa De Guindos és una reflexió, i emmarco les seves paraules en el context d'una opinió de caràcter personal". Per acabar d'embolicar la troca va ser Critsóbal Montoro, ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, qui al seu torn va contradir Floriano quan va validar les reflexions del seu company de gabinet De Guindos. "El ministre d'Economia va llançar una idea general en funció del nivell de renda, i aquest nivell de renda pot ser utilitzat de manera més raonable", va considerar Montoro a principis d'abril.

El degoteig d'intencions del PP es va aprofundir quan la secretària general del partit i presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, va mostrar-se partidària d'establir barems i va apostar per deixar de finançar els medicaments barats. Amb l'excepció, això sí, dels que pateixen malalties cròniques.

No era sobre la taula fa un mes

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar fa només un mes que no tenia "sobre la taula" el copagament a la sanitat, però va carregar la responsabilitat a les comunitats autònomes i va posar d'exemple el tiquet moderador que ha implantat la Generalitat. Ahir hi va haver les primeres mesures concretes.

stats