METEOROLOGIA
Crònica 16/03/2012

Per què aquests dies hi ha boira a Barcelona en lloc de Lleida i Vic?

Miquel Bernis
2 min
La boira va engolir dimecres, de manera sobtada, la ciutat de Barcelona. A la imatge, la visió borrosa de la Sagrada Família.

METEORÒLEGUn cop més, el temps ha sorprès més d'un amb l'aparició sobtada de bancs de boira en indrets on no és gaire habitual. Dimecres al migdia el termòmetre marcava 19 graus a l'observatori del Meteocat del Zoo de Barcelona, però cinc hores més tard, encara a plena llum de dia, ja no s'arribava als 12. Una boira tancada i espessa havia engolit en pocs minuts el Barcelonès, el Maresme i el delta de l'Ebre, després d'anar fent acte de presència, ja al matí, a les Illes. Ahir al matí la boira es va instal·lar a la Costa Brava i va reduir la visibilitat fins als cent metres en algun cas.

La memòria no és la nostra millor facultat, perquè aquest fenomen es repeteix en general una o dues vegades cada primavera. Entre el febrer i l'abril alguns trams de la costa queden puntualment coberts per una boira que refreda l'ambient de manera sobtada i converteix dies càlids per l'època en dies freds en poca estona. Això coincideix amb les primeres calorades de l'any.

Per què passa? Quan una massa d'aire càlid es troba amb el mar Mediterrani encara fred, el contrast entre l'un i l'altre provoca aquesta condensació espessa. No és difícil d'entendre si imaginem què passa amb les ampolles quan les traiem de la nevera a l'estiu: comencen a suar pel xoc entre el líquid fred i l'aire calent de l'ambient. Per tant, aquestes boires s'alimenten de les baixes temperatures del mar i per això quan toquen terra en general es fonen ràpidament. És així quan es pot donar el cas que als barris marítims d'un poble o ciutat hi hagi una boira espessa i 300 metres terra endins ni tan sols s'intueixi el fenomen. Ara és precisament el moment de l'any en què el mar està més fred (l'aigua es refreda amb menys facilitat que l'aire i, per això, tot i que el mes més fred acostumi a ser el gener, la temperatura del mar no toca fons fins a finals de febrer o principis de març).

Les boires marítimes de primavera tenen poc a veure amb les que es produeixen amb freqüència a Vic, Lleida o altres valls interiors. Una de les coses que les diferencia és que es poden desplaçar, i això fa que puguin aparèixer en un tres i no res provinents del mar i a plena llum del dia. Se'n diu boires d'advecció, perquè es formen amb una entrada d'aire càlid i no pas pel refredament nocturn com passa a l'interior.

Quant durarà? Les boires marítimes s'aniran fent presents durant el dia d'avui de manera irregular, tot i que el més probable és que vagin de baixa. El cap de setmana entraran noves masses d'aire no tan càlides i deixaran de formar-se bancs de boira al mar. La setmana que ve començarà amb un temps força més hivernal i amb uns cinc graus menys que els últims dies.

stats