Crònica 24/01/2012

Un arquebisbe insta les dones a tractar els marits com fills

J.s.
2 min
Jaume Pujol Balcells és l'arquebisbe de Tarragona.

BARCELONA.L'esquerda que separa els homes i les dones a l'Església és encara molt ampla. En declaracions al programa Els matins de TV3 l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol Balcells, va revelar ahir: "En la preparació eclesiàstica per al matrimoni sempre els dic a elles que el fill més petit és el teu marit". Davant la sorpresa de la presentadora Ariadna Oltra, Pujol va intentar corregir l'afirmació assegurant que als homes també els diu "que han de cuidar la seva esposa perquè és el seu tresor".

Les manifestacions de l'arquebisbe de Tarragona arribaven només 48 hores després del crim masclista de Santa Coloma de Queralt, amb el qual pugen a cinc el nombre de dones mortes de manera violenta per les seves parelles des que va començar l'any. Pujol va assegurar que sentia una "pena tremenda" per aquests casos. "Els valors s'han capgirat i està fallant la fidelitat, l'amor... fallem tota la societat", va dir. A banda de "pregar", l'arquebisbe de Tarragona considera que "s'han de cultivar més valors com la fidelitat, la generositat i, sobretot, el perdó en uns moments en què la família està fallant, i aquí és on tota la societat ha d'ajudar".

"No puc portar fills al món"

Jaume Pujol Balcells també va fer altres declaracions polèmiques. Troba que les dones no poden oficiar missa "perquè cadascú té una funció" i ho va argumentar dient: "Jo tampoc puc fer algunes funcions que fan les dones, no puc portar els fills al món". De tota manera, pensa que hi ha igualtat entre homes i dones a l'Església catòlica: "Perquè tots som fills de Déu i tots tenim la mateixa dignitat".

Pujol va completar les seves reflexions amb altres frases: "Si em pregunta quan arribarem a tenir les mateixes funcions [entre homes i dones] li diré que jo mai podré ser una dona. I, avui, la dona a l'Església té un paper importantíssim, mai l'he sentit una mica més avall que nosaltres".

Preguntat pels matrimonis gais, el president de la Conferència Episcopal Tarraconense va dir que "com a persones, tots són fills de Déu", però va afegir que "hi ha comportaments que no són adequats ni per a la persona ni per a la societat". "Això ho hem de pensar molt", va indicar.

Pujol Balcells, que des del 2005 és membre de la Comissió Episcopal d'Ensenyament i Catequesi i de la Subcomissió Episcopal d'Universitats de la Conferència Episcopal Espanyola, també està en contra de l'avortament: "Ha de ser la societat la que reclami que tornem a una mica de seny, perquè no pot ser que la vida sigui tractada d'aquesta manera". Per l'arquebisbe, l'avortament és "un gran mal per al nostre país i per a les persones que el fan".

stats