LES CONSEQÜÈNCIES DE L'HURACÀ
Crònica 30/08/2011

"Si arribés un altre 'Irene' faríem el mateix"

L'huracà Irene deixa 21 morts als Estats Units i uns danys econòmics que podrien arribar a 10.000 milions de dòlars. Les autoritats van defensar ahir el dispositiu de prevenció, criticat per alarmista.

Laia Espín
2 min
ENGOLITS PER L'HURACÀ Una família de Carolina del Nord asseguda entre les restes de casa seva.

Barcelona.La petjada de l'huracà Irene pels Estats Units, el primer fenomen natural amb compte a Twitter, serà visible durant setmanes. El mateix president nord-americà, Barack Obama, va reconèixer ahir que la recuperació a la Costa Est del país "costarà temps". Obama va detallar que "els efectes se senten encara a tot el país" i va remarcar també que l' Irene , que al seu pas per Nova York s'havia debilitat fins a convertir-se en tempesta tropical, s'ha deixat notar especialment a New England i ahir encara provocava fortes inundacions a l'estat de Vermont. En aquesta zona els forts aiguats van provocar l'última víctima, que va ser arrossegada per un riu.

Les autoritats nord-americanes van xifrar ahir en com a mínim 21 les víctimes mortals, i entre 1.000 i 4.000 milions de dòlars els danys econòmics provocats. Una xifra que, segons consultors privats, podria augmentar fins a 10.000 milions.

La tempesta Irene , ahir a les tres de la tarda, es desplaçava a 56 km/h a la frontera entre els EUA i el Canadà, i al vespre ja havia arribat a la capital del Quebec, Mont-real, on la policia va haver de tallar carrers pels forts vents i pel perill que suposava la caiguda d'arbres.

NYC intenta recuperar la rutina

Després que l' Irene passés diumenge per sobre de Nova York, la ciutat intenta tornar a la normalitat. Ahir les anades i vingudes dels treballadors de la Gran Poma van tornar a ocupar els seus carrers. Els aeroports van començar a reobrir i van fer la majoria de vols previstos i també altres d'addicionals per reubicar la gent que no va poder viatjar durant el cap de setmana. De fet, els vols directes Barcelona-Nova York, programats ahir a l'aeroport del Prat, van sortir a l'hora prevista. Tanmateix, els autobusos i el metro novaiorquès van començar també a operar a primera hora del matí, després que dissabte deixessin de funcionar en una decisió sense precedents a la història de la ciutat. Fins i tot Wall Street va reobrir amb normalitat.

Les mesures de prevenció preses per les autoritats ja han fet emergir les primeres crítiques per l'excés d'alerta generat. L'alcalde de la ciutat, Michael Bloomberg, va reconèixer que no sabia si el fet que a la ciutat no hi hagin hagut víctimes ha estat fruit del desplegament de les autoritats o de la sort, però va assegurar: "Si ens hi tornéssim a trobar, prendríem les mateixes decisions". D'altra banda, ahir la precandidata a la presidència pel Partit Republicà, Michelle Bachmann, va admetre que havia fet "broma" quan va declarar que l'huracà "era un missatge de Déu perquè es retallés la despesa pública".

stats