Crònica 22/03/2012

Els assassinats capgiren la cursa electoral per l'Elisi

Els partits es reincorporen avui a una cursa per l'Elisi cada vegada més tensa. L'entorn de Sarkozy acusa Hollande de voler treure "profit polític" de l'afer. La inseguretat s'ha convertit en el nou tema.

à.v.
2 min
Els assassinats capgiren  la cursa electoral per l'Elisi

PARÍSAmb les víctimes enterrades i un cop localitzat el presumpte assassí, la batalla electoral es reactiva amb la mateixa violència que la caracteritzava abans de quedar brutalment interrompuda. Els partits francesos es van tornar a dirigir des d'ahir al vespre tota mena de retrets.

El president Nicolas Sarkozy havia fet una crida a "la unitat nacional" durant el seu discurs del matí, poc abans de desplaçar-se a la cerimònia en honor als tres militars desapareguts, on va pronunciar el discurs fúnebre en memòria de les víctimes abans de saludar, un per un, els seus adversaris polítics. "El terrorisme no aconseguirà fracturar la comunitat nacional. Ho devem a les víctimes fredament assassinades i al nostre país", va expressar Sarkozy.

Però el clima de pau política no va durar gaire. Els tenors del mateix partit de Sarkozy, Unió per un Moviment Popular (UMP), van apostar per l'envestida contra el principal rival del president en la cursa per l'Elisi, el socialista François Hollande. "Davant d'aquest drama, convido Hollande a preservar la dignitat que ara cal", va afirmar el líder del partit, Jean-François Copé, en una entrevista a Le Figaro . Hollande, que ha mantingut un perfil discret en els últims dies, havia demanat al govern que, a partir d'ara, "controli el seu vocabulari". Copé va respondre que Hollande "no ha convertit mai la seguretat en una prioritat del seu projecte".

La diputada conservadora Valérie Rosso-Debord, figura influent de la campanya sarkozista, també va acusar Hollande i la líder ultradretana Marine Le Pen de voler "instrumentalitzar" l'afer per extreure'n "profit polític". Le Pen havia dirigit les seves crítiques al govern des de primera hora del matí. "Hi ha hagut una ceguesa sobre l'ascens del fonamentalisme al nostre país, d'un islam radical. S'ha subestimat aquest perill", va expressar.

La incògnita segueix sent com reflectiran els sondejos aquest gir inesperat en la campanya, que situa la inseguretat com a tema estrella de la cursa per l'Elisi. Un terreny en què Sarkozy se sap moure amb desimboltura, i encara més després d'haver encarnat amb solemnitat el paper de protector i garant de la unitat nacional. La tragèdia dels últims dies podria invalidar els pronòstics que, fins ara, s'havien donat per bons.

stats