CONSEQÜÈNCIES DE LA GUERRA
Crònica 23/12/2011

Un atac en cadena sacseja l'Iraq

Jack Healy
2 min
DOL PER LES VÍCTIMES 
 Dones iraquianes en un funeral d'una de les víctimes de la cadena d'atacs a Bagdad que ahir va causar almenys 72 morts.

THE NEW YORK TIMES / BAGDAD.Una onada d'explosions coordinades a Bagdad va provocar ahir la mort d'almenys 72 persones i més de 200 ferits. Els insurgents van utilitzar cotxes bomba i altres explosius per atacar objectius civils com mercats, carnisseries, escoles i edificis governamentals en diversos districtes del centre i l'est de la capital, de majoria xiïta. L'atac més sagnant va tenir lloc al districte de Karada, quan un suïcida va fer esclatar l'ambulància que conduïa al costat d'un edifici governamental i va provocar almenys 18 morts.

Cap grup va reclamar l'autoria dels atemptats, però els analistes apuntaven a l'organització terrorista Al-Qaida a l'Iraq com a responsable. Aquesta organització terrorista ja ha intentat en el passat portar el país a una guerra civil sectària enfrontant xiïtes i sunnites.

Risc de conflicte

Els atacs arriben enmig d'una crisi política dins el govern de coalició de majoria xiïta, format també per sunnites i kurds, i dies després de la retirada de les tropes nord-americanes del país. "És un moment molt crític", considerava ahir Kenneth M. Pollack, del Centre Saban per a Polítiques a l'Orient Mitjà. "L'argument essencial de l'administració Obama és que la seva política cap a l'Iraq ha estat un èxit, que el país és estable i que no necessita les tropes dels EUA", continuava l'expert. "La crisi trenca aquestes premisses".

En un comunicat, el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki -xiïta-, va relacionar els atacs amb l'actual crisi política, que posa el país en alerta pel risc que la violència sectària torni al carrer. "El moment en què han passat aquests crims i els llocs on han tingut lloc confirmen la naturalesa política dels atemptats", deia la nota.

La violència sectària a Bagdad havia disminuït des que va esclatar una onada d'atemptats el 2006 i el 2007, quan suïcides bomba i esquadrons de la mort atacaven repetidament objectius sunnites i xiïtes.

"L'atac no té res a veure amb la retirada de les tropes nord-americanes", opinava ahir Abdul Kareem Thirib, cap del comitè de seguretat del consell provincial de Bagdad. "Quan ells eren aquí, també hi havia explosions. Nosaltres érem els que teníem el control dels carrers. Hi haurà més atacs covards els pròxims dies", va continuar. I va afegir: "Tracten d'enviar un missatge per dir «Encara som aquí»", apuntava en referència a Al-Qaida.

Dimecres el primer ministre iraquià va amenaçar d'abandonar el govern -creat fa un any sota tutela dels Estats Units- si els seus rivals sunnites no posaven fi al seu boicot al Parlament i al consell de ministres. La crisi va començar quan les autoritats van emetre una ordre d'arrest contra el vice-primer ministre, el sunnita Tariq al-Haixemi -que ha fugit al Kurdistan iraquià-, per presumpta relació amb el terrorisme.

stats