SEGURETAT CIUTADANA
Crònica 04/03/2011

Els atracaments a joieries es disparen un 69%

Els atracaments a les joieries catalanes han crescut un 69% en l'últim any. El Gremi ha incrementat la seguretat i fa ús de les noves tecnologies per informar els Mossos d'actituds sospitoses.

Marta Català
2 min
L'Ernest, joier de l'Eixample, va patir un robatori amb força el mes passat.

Barcelona.Fa 35 anys que és al capdavant de la joieria Bertocchi, a la confluència dels carrers Consell de Cent i Bruc de Barcelona. Una joieria familiar que ha patit set robatoris aquests anys. L'últim, fa un mes. Per sort, era de nit i el propietari havia buidat les vitrines de joies de valor: "No hi ha res a fer si no canvia la llei, continuarem llegint notícies de lladres que estan al carrer després de robar 25 vegades", explica l'Ernest, el propietari.

Bertocchi és una de les joieries catalanes que el 2010 van rebre la visita dels lladres. Tot i que en global els delictes contra aquests establiments han crescut un 30%, els assalts violents són els que han experimentat un augment més marcat, i han passat de 58 a 98 (69% més) en només dotze mesos, segons dades del Col·legi Oficial de Joiers, d'Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORGC). "Són dades preocupants", assegura el president de JORGC, Damià Matamala.

Matamala reivindica més ajudes per als joiers, que rarament aconsegueixen ser indemnitzats pels robatoris que pateixen. "És una situació complicada i les companyies d'assegurances estan en crisi, això no acabarà bé", assenyala. El sector està passant un mal moment que s'agreuja per l'onada d'atracaments i de furts que pateixen els rellotgers de tot Catalunya. Els furts s'han incrementat un 43%, una xifra, diu Matamala, molt elevada: "El que ens ajuda és el sistema de recollida de dades que utilitzem juntament amb els Mossos". Es refereix a un mecanisme que recull informació immediata del joier quan observa actituds sospitoses com ara un cotxe que circula al voltant d'una joieria o un home que mira un aparador d'una manera estranya, actituds que després els Mossos analitzaran. A l'Ernest no li va servir de res, i els lladres van tallar la persiana, van trencar les vitrines i es van emportar totes les joies que hi tenia exposades: "No eren les més valuoses, però els danys són importants". Els Mossos van trigar nou minuts a arribar: "Però els lladres corren més", va afegir el joier de l'Eixample.

El que més alarma la professió és l'elevat augment de la violència en els robatoris. El 2010 va deixar una víctima al barri de Sant Martí de Barcelona, un joier que va rebre una punyalada mortal quan els lladres intentaven apropiar-se de les joies que tenia a l'establiment. Segons dades del Col·legi de Joiers, l'any 2010 es van registrar 329 delictes contra el sector, cosa que significa que cada setmana sis joieries i rellotgeries reben un atac i que en un any una mitjana d'1,5 de cada deu establiments del sector ha estat assaltat.

Els casos frustrats

Dins de les estadístiques hi entraria l'intent d'atracament a l'Andreu i a la seva dona al barri de Gràcia.

El 18 de maig del 2010 tres persones, una armada amb una pistola, van intentar robar a la seva joieria. En aquest cas, la propietària va agafar un tornavís i va fer fora els atracadors: "Ens va agafar per fer això, però ens continuem sentint insegurs, volem més seguretat", explica l'Andreu gairebé un any després dels fets. Almenys van aconseguir que no els robessin com a l'Ernest.

stats