DRETS D'AUTOR
Crònica 29/11/2011

Una auditoria externa destapa noves irregularitats de la SGAE

Una auditoria externa assegura que la SGAE acumula 145 milions en drets d'autor sense identificar. L'informe assenyala que l'empresa d'Iñaki Urdangarin, Nóos, va cobrar 750.000 euros de l'entitat.

Ara
2 min
El catedràtic de dret civil Ramón López Vilas presideix la comissió d'investigació.

BARCELONA.A la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), intervinguda al juliol per un suposat desviament de fons, se li acumulen els problemes. La comissió d'investigació va fer públiques ahir noves dades que qüestionen encara més la gestió de l'exdirector de l'entitat Eduardo Teddy Bautista. Segons el president de la comissió, l'exmagistrat del Tribunal Suprem i catedràtic de dret civil Ramón López Vilas, l'entitat té 145 milions d'euros en drets d'autor sense identificar. És a dir, la SGAE va recaptar tots aquests diners però encara no els ha repartit entre els artistes. López Vilas va convidar l'entitat a fer un esforç per trobar els autors que van generar aquests diners. Si no ho fa, va assegurar López Vilas, es podria veure "temptada" a emprendre amb aquests diners altres activitats, entre les quals, les inversions immobiliàries.

López Vilas va assenyalar directament Bautista com el principal responsable de l'actual situació de la SGAE i el va acusar de tenir una actitud "megalòmana i desproporcionada". L'exmagistrat va arribar a comparar Bautista amb un monarca absolut: "Feia 30 anys que era a la SGAE i ostentava una autoritat indiscutible, Bautista podia dir que la SGAE c'est moi", en referència al rei francès Lluís XIV.

La comissió va centrar la seva investigació en el projecte Teseo de renovació tecnològica dels sistemes informàtics de la SGAE. Per realitzar aquest projecte es va crear la Societat Digital d'Autors i Editors (SDAE). Al capdavant hi havia un dels principals imputats, José Rodríguez Neri, un gran amic de Bautista. Ahir López Vilas va confirmar que des del 2007 fins al 2011 la SGAE va desviar 71,4 milions d'euros a la SDAE.

La investigació de López Vilas també va esquitxar Iñaki Urdangarin. Segons l'exmagistrat, l'entitat va pagar a Nóos -l'empresa que dirigia el gendre del rei- 750.000 euros per uns estudis que havien d'ajudar a millorar la seva imatge. La relació amb el marit de Cristina de Borbó era "molt directa", va assegurar López Vilas.

stats