PLANS DE DÈFICIT
Crònica 19/10/2011

Les autonomies, forçades a estalviar 7.500 milions d'euros

El ministeri d'Economia ja té una programació dels plans de reequilibri financer de les autonomies. El 2011 hauran d'estalviar fins a 7.500 milions. El pla de dèficit de Catalunya, però, encara no s'ha aprovat.

Manel Manchón
2 min
Els consellers d'Economia del PP en l'últim Consell de Política Fiscal, al mes de juliol.

Barcelona.El ministeri d'Economia i Hisenda vol complir el seu objectiu. La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, es juga la seva pròpia credibilitat, encara que el govern espanyol socialista pugui estar ja de sortida. Però del que es tracta, sobretot, és de complir amb la Unió Europea i aconseguir la confiança dels mercats. I l'objectiu és acabar l'any 2011 amb un dèficit del 6%. D'aquest percentatge, les autonomies no poden passar de l'1,3%. Per fer-ho, les 12 comunitats que tenen aprovats els seus plans de dèficit preveuen estalviar uns 7.500 milions d'euros i ingressar uns 3.500 milions addicionals.

Totes les comunitats havien de presentar els seus plans de dèficit. Però Catalunya i Castella-la Manxa encara no els tenen aprovats. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va deixar clar, en la seva entrevista amb la vicepresidenta Salgado, que no podia arribar a l'1,3%, i que tancaria en el 2,4% de dèficit. Mas-Colell, però, sí que s'ha compromès a arribar a l'1,1% de dèficit el 2013, l'objectiu per a totes les comunitats autònomes. Serà llavors quan el conjunt de les administracions públiques, segons l'acord amb la Unió Europea, no podrà superar el 3% de dèficit. Malgrat els esforços del govern espanyol, diversos organismes i bancs d'inversions han posat en dubte que Espanya pugui complir. Salgado, però, hi insisteix.

El que ha fet ara el ministeri és agrupar tots els plans de les comunitats, tret de Catalunya i Castella-la Manxa. Tampoc figuren Madrid i La Rioja, perquè no estaven obligades a presentar els plans econòmics financers (PEF), ni Castella i Lleó. L'agrupació de les xifres, per oferir més transparència, tal com es va comprometre Salgado en l'últim ple del Consell de Política Fiscal i Financera, del 27 de juliol, permet veure la reducció per partides de despesa.

Andalusia

A Andalusia hi ha el compromís més important per reduir en el capítol de personal, fins a 510,9 milions d'euros. Hi ha també una reprogramació d'inversions en infrastructures per valor de 161 milions d'euros. Amb tot, el govern andalús preveu reduir la despesa en 1.030 milions d'euros, i augmentar els ingressos en 1.467 milions. El resultat ha de ser un dèficit per al 2011 de l'1,3%. Pel que fa als ingressos, es preveu ingressar 951,7 milions per la venda de patrimoni, un impost sobre bosses de plàstic, per valor de 30,2 milions, o un impost sobre dipòsits de clients de les entitats financeres, que hauria de proporcionar 132 milions.

País Valencià

Una altra de les comunitats que fa una retallada important en el capítol de personal és el País Valencià, amb un estalvi de 371,2 milions d'euros. També gràcies a "la reordenació de plantilles de sanitat i educació", que suposarà un estalvi de 33,3 milions i 30,7 milions. Respecte al capítol d'ingressos, el govern valencià preveu aconseguir fins a 429,7 milions d'euros per la venda d'immobles de la Generalitat. L'objectiu? L'1,3% de dèficit.

stats