CRISI ALIMENTÀRIA
Crònica 10/06/2011

El bacteri 'E. coli' causa quatre morts més a Alemanya

Les víctimes mortals de l' E. coli creixen. Ahir van morir quatre persones a Alemanya i el balanç total arriba a 29. Mentrestant a Tenerife es va confirmar el primer cas: el d'una turista alemanya.

Isaac Lluch
2 min
Un laboratori de Sofia, Bulgària, acumula mostres de bacteris, entre els quals hi ha la soca letal de l''E. coli'.

Berlín.Quatre persones més van morir ahir a Alemanya per culpa del bacteri E. coli . Amb aquests ja són 29 els ciutadans que han perdut la vida pels símptomes d'aquest bacteri, segons dades de l'Institut Robert Koch, que centralitza les investigacions relacionades amb l' E. coli a Alemanya. A més hi ha 2.800 afectats, dels quals més de 700 han desenvolupat la perillosa síndrome hemoliticourèmica.

Ahir es va confirmar a Tenerife el primer cas d' E. coli a l'Estat espanyol. Es tracta d'una ciutadana alemanya, resident a prop d'Hamburg, que estava de vacances. A principis de mes és va anunciar a Sant Sebastià el cas d'un malalt que havia estat a Alemanya i tenia els símptomes dels afectats pel bacteri, però va donar negatiu en les proves.

Recuperar el prestigi

Mentre els investigadors segueixen buscant -sense èxit- l'origen del brot, el govern de Merkel es va comprometre a col·laborar amb una campanya de promoció de les hortalisses espanyoles per restablir-ne la imatge, malmesa després d'assenyalar els cogombres espanyols com a responsables del brot. Així ho va anunciar ahir el secretari d'estat per a la UE, Diego López Garrido, després de reunir-se amb el seu homòleg alemany,Werner Hoyer, per avaluar la crisi sanitària i econòmica causada per la variant del bacteri E. coli .

"Hi ha un acord polític explícit i directe del govern alemany per recuperar el prestigi de les verdures i hortalisses espanyoles", va destacar l'emissari del govern. "Estem preparant accions de promoció dels nostres productes. Hi ha fires alimentàries alemanyes molt importants. També hi haurà accions de les cambres de comerç alemanyes. Berlín ens dóna suport i nosaltres també els ajudarem a recuperar la seva imatge a Espanya", va raonar López Garrido, que va apostar per "mirar cap endavant". Després de negar-se a assumir que la seva postura a Berlín era "conciliadora", el secretari d'estat va acusar les autoritats alemanyes d'haver comès "un clar error" en el seu "precipitat" i "inadmissible" prejudici sobre els cogombres espanyols.

"Però hem de ser constructius i treballar junts també alhora de demanar compensacions a la Comissió Europea, ja que de moment són insuficients", va dir López Garrido, que va descartar una demanda "estat contra estat". Tot i això, les entitats privades espanyoles que vulguin demandar les autoritats alemanyes tenen via lliure.

stats