LA REPRESSIÓ D'AL-ASSAD
Crònica 07/05/2011

Les bales no aturen Els manifestants a Síria

Les forces de seguretat sirianes van respondre de nou ahir amb tancs i foc real a les manifestacions de després de les pregàries. La UE va decidir moure fitxa i va imposar sancions a 14 oficials de l'exèrcit.

Redacció
2 min
Homenatge als militars de Daraa. El règim sirià continua censurant les imatges de repressió.

Tant és el nombre de víctimes. El règim del Baixar al-Assad continua amb les seves matances impunes. Almenys 23 persones van morir ahir durant la repressió de les forces militars a les ciutats d'Homs i Hama, segons el director de l'Organització Nacional Siriana de Drets Humans, Ammbar Qurabi. Per enèsim divendres consecutiu des que van començar les revoltes a mitjans de març, les forces de seguretat del règim van esperar i disparar els fidels que sortien de la pregària per aplacar qualsevol guspira de protesta. Però el poble no va fugir i continua demanant més oberturisme i reformes democràtiques.

La confrontació més sagnant va ser a la ciutat d'Homs, on haurien mort quinze manifestants, segons Qurabi. Però les protestes es van repetir des de Banias, al litoral mediterrani, fins a Qamishyli, a la costa kurda. La televisió estatal, per variar, va rebaixar les dades i va informar que només un militar i quatre policies havien mort a la ciutat d'Homs a mans de "criminals armats". En canvi, un activista -Wissam Tarif- i diferents testimonis d'Homs van assegurar que nou soldats havien desertat.

Sancions de la Unió Europea

Davant d'un degoteig constant de víctimes, la crítica internacional creix de manera exponencial, però ni la Unió Europea ni les Nacions Unides s'atreveixen a imposar sancions al president Al-Assad, líder del partit Baas, al poder des de fa quatre dècades. Els països de la Unió Europea van acordar ahir congelar els béns i imposar restriccions per viatjar a més de catorze oficials de l'exèrcit responsables de la violenta repressió, que segons les organitzacions pro drets humans hauria matat més de 580 persones.

Justament aquests oficials minimitzen les xifres i acusen "grups terroristes armats" per la violència. També argumenten que els manifestants són menys dels que els mitjans internacionals difonen i que no representen la majoria dels sirians.

Precisament la Unió Europea no està d'acord a imposar sancions directament al president i, de moment, amb la boca petita, imposa càstigs mentre diu que busca solucions i continua condemnant la repressió. Les mesures s'aprovaran dilluns si no hi posa objeccions cap estat membre.

Seguint una línia similar, el Consell de Drets Humans de l'ONU va tornar a condemnar els atacs del règim sirià per l'ús de la força contra els manifestants pacífics, tallar les comunicacions online i detencions massives de presos polítiques i va demanar, de nou, que s'investigués la situació al país.

7.000 detencions des del març

Segons fonts diplomàtiques occidentals, des de l'inici de les revoltes el 18 de març, les forces de seguretat del règim haurien arrestat almenys 7.000 persones. Durant tota la setmana s'ha denunciat que la policia hauria llançat batudes a la matinada porta per porta, a nens de fins a catorze anys.

Centenars de soldats sirians van irrompre la matinada de dijous en diferents barris de la capital per arrestar molts joves. "Abans d'entrar van tallar les comunicacions -apuntava un veí de Saqba a Reuters-. No hi ha resistència. Les manifestacions aquí sempre han estat pacífiques. Hi ha un munt de detinguts".

stats