CIMERA A LA MONCLOA
Crònica 05/02/2011

El ball de la reunió Zapatero-Mas

Els negociadors de Zapatero i Mas han aplanat el terreny els últims dies perquè dilluns es pugui escenificar un acord que permeti a Catalunya emetre més deute. Els traspassos queden en segon pla.

Miquel Codolar
2 min
Mas reclamarà 29 traspassos pendents, revisar-ne sis més i que l'Estat pagui el que deu.

Madrid.El president de la Generalitat, Artur Mas, ja sap què vol portar a la trobada de dilluns a la Moncloa amb el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Reclamarà que es facin els 29 traspassos pendents, es revisin els sis que estan incomplerts, exigirà que l'Estat faci les inversions estipulades íntegrament i demanarà permís per endeutar-se. I fins ahir Zapatero no n'havia dit res. Ara ja és evident que la reunió se centrarà en una sola qüestió: el permís per endeutar-se.

Zapatero va dir des de Brussel·les que no és contrari a permetre l'endeutament, però que exigirà a canvi "compromisos concrets i estrictes" amb un calendari clar per reduir el dèficit. I va assegurar que no es tractarà d'una decisió política, sinó tècnica. Abans de la intervenció de Zapatero, la por havia fet acte de presència al matí. Europa Press havia publicat unes declaracions de fonts del govern espanyol que veien "difícil" que l'executiu acceptés que Catalunya emeti més deute. Però en lloc de sumar-s'hi, fonts del ministeri d'Economia van insistir que seguien estudiant "minuciosament" el pla de viabilitat del Govern, i que si tot està bé no hi haurà cap problema. Des de la Moncloa van treure importància a les declaracions. I el Govern no va voler respondre-hi. Tot apunta que Catalunya s'endeutarà. Però aquesta qüestió relegarà a un segon lloc les altres.

Cap problema

Moments abans de les paraules del president, Efe publicava que els negociadors econòmics havien aplanat el terreny durant les últimes setmanes perquè els dos mandataris puguin rubricar dilluns l'acord. I és que fins ahir, tres dies abans de la reunió, no hi havia cap missatge en contra del que Zapatero ara vol vendre car. La setmana passada el portaveu parlamentari de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida va dir a l'ARA, després de reunir-se amb el vicepresident Rubalcaba per preparar la reunió, que estava segur que Catalunya es podria endeutar. L'expresident, José Montilla, fa quinze dies que també ho va donar per fet.

Rubalcaba, a la roda de premsa posterior al consell de ministres, es va limitar a ser "prudent" i explicar que és una reunió "important en si mateixa", Zapatero pretendrà "sumar esforços per sortir de la crisi" i "millorar les relacions entre les administracions".

stats