Crònica 01/07/2011

La banca alemanya ajudarà Grècia

Els bancs alemanys van arribar ahir a un acord amb el govern Merkel per contribuir amb 3.200 milions d'euros en el pròxim rescat de Grècia. Els detalls del pacte, però, encara estan oberts.

Isaac Lluch
2 min
El setge a atenes continua Un grup de manifestants ahir a la plaça Sintagma, davant del Parlament grec.

BERLÍN.L'executiu alemany i els creditors privats germànics van acordar ahir que el sector financer nacional participarà "voluntàriament" en el paquet d'ajudes a Atenes amb, aproximadament, un terç del total de 10.000 milions d'euros de bons grecs que estan encara als comptes dels bancs alemanys. La xifra de contribució de 3.200 milions sona poderosa, però la banca germànica encara es pot sentir guanyadora perquè en comparació amb el total del deute públic grec -de més de 300.000 milions-, l'aportació alemanya és prou petita.

L'acord d'ahir va ser descrit com a preliminar, però el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, va mostrar-se confiat que els detalls que encara s'han de definir sobre la contribució al rescat grec quedin resolts diumenge amb un estira i arronsa. El president del Deutsche Bank, Josef Ackermann, va precisar que l'acord estaria basat en el model traçat aquesta setmana per Sarkozy. Dilluns passat, el Tresor i el sector financer francesos van donar el vistiplau a un pla que suggereix que bancs i asseguradores tenidores de deute grec reinverteixin el 70% dels diners -i no el 100% com es plantejava al principi- quan aquells préstecs vencin. "Estem convençuts que s'ha de tornar a ajudar Grècia. Estem seguint l'esborrany francès com a base, però hi farem modificacions i estem confiats que trobarem una solució que sigui satisfactòria per a totes les parts participants", va apuntar Ackermann.

Certament, Atenes acabarà cobrant. Schäuble va confirmar que els instituts financers alemanys han invertit un total de 10.000 milions d'euros en bons públics grecs. Fins al 2014, quan acaba el termini de crèdit del nou paquet de rescat, Grècia tot just haurà de tornar, però, 2.000 milions d'euros; la resta els haurà de pagar més endavant. Segons el ministre de Merkel, el 55% dels bons grecs en mans alemanyes vencen després del 2020, i tampoc es pot dubtar, va dir, que amb el nou pacte el sector financer alemany pren consciència de la seva responsabilitat. Per l'executiu de la cancellera, era una qüestió de justícia i de responsabilitat que la banca privada participés en el segon rescat grec. Aconseguit aquest pas, es fomenta "l'estabilitat" del conjunt de l'eurozona.

La majoria dels bons grecs pendents estan ara en mans públiques -sense anar més lluny el Banc Central Europeu manté garanties per valor de prop de 50.000 milions d'euros-. Fonts del sector financer apunten que la contribució del Deutsche Bank és de menys de 1.000 milions. El parcialment nacionalitzat Commerzbank donarà comptes per força menys de 1.000 milions. I els bad banks del govern alemany, que han assumit els valors tòxics extrets dels bancs alemanys durant la crisi, hi contribuiran amb 1.200 milions d'euros. Aquests bancs mantenen un gran nombre dels bons grecs amenaçats d'impagament.

stats