Crònica 16/07/2011

La banca espanyola se sent castigada pels tests

A primer cop d'ull, els resultats de l'examen a la banca deixen en mal lloc el sistema financer espanyol, que té cinc suspensos. Però els tests inclouen diferències que han pogut perjudicar alguns països.

Ariadna Carbonell
2 min

Barcelona.Dels 90 bancs europeus examinats -91 si comptem l'Helaba alemany, que es va retirar dijous per no suspendre- vuit no van passar les proves. D'aquests, cinc són espanyols i es queixen d'haver estat perjudicats. Així han estat les proves de resistència.

Què són els tests d'estrès?

Es tracta d'un examen a les entitats financeres en el qual se les ha sotmès a uns escenaris teòrics de complicacions importants en la crisi econòmica i financera que viu la Unió Europea. Per tant, miren d'avaluar si bancs i caixes serien capaços d'absorbir les pèrdues ocasionades per un augment brusc dels impagaments i per la fallida eventual d'un país.

Com es mesura si una entitat aprova o suspèn?

L'Autoritat Bancària Europea va definir els criteris del que considera capital bàsic -el de màxima qualitat i que tècnicament anomena core capital Tier 1-. Per aprovar l'examen, aquest indicador ha de superar el 5%.

Per què es queixen les entitats examinades?

El Banc d'Espanya fa anys que obliga bancs i caixes a reservar diners per fer fronts a moments de dificultats econòmiques, com l'actual. Aquest capital s'ha anomenat provisions genèriques o anticícliques. L'EBA no ha comptabilitzat aquestes reserves -que només tenen els bancs espanyols-, un capital que el regulador i les pròpies entitats donaven per fet que sí que entraria en la definició de core capital .

S'han adoptat els mateixos criteris per a tots els països?

Els criteris de definició del capital principal sí que han estat els mateixos. Tanmateix, les condicions d'agreujament de la crisi a què s'han sotmès les entitats espanyoles han estat més severes que les de la resta de bancs europeus.

La banca suspesa, haurà de buscar més capital?

No, el Banc d'Espanya considera que amb les mesures que estan engegades -sortides a borsa i fons del FROB- i les provisions genèriques, bancs i caixes ja aproven els tests.

stats