LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 14/10/2011

La banca europea s'oposa al pla de recapitalització

Els bancs estan de tot menys entusiasmats amb el pla de Barroso que els estats paguin la recapitalització de la banca. El Deutsche Bank va ser qui més va criticar ahir la proposta de la Comissió Europea.

Isaac Lluch
3 min
Males notícies per a merkel Els principals instituts d'estudis econòmics alemanys van anunciar ahir que la locomotora europea creixerà un 0,8% l'any vinent, lluny del 2% que s'havia pronosticat inicialment. Merkel va rebre la notícia des de Mongòlia, on està de visita.

BERLÍNEl sector bancari europeu no ha encaixat gaire bé el pla de Brussel·les per recapitalitzar els bancs exposats al deute sobirà dels països en perill de fer fallida. La Federació Bancària Europea va mostrar-se ahir "molt preocupada", però qui més va maldir dels plans de la Comissió Europea va ser el conseller delegat del Deutsche Bank, Josef Ackermann. Tot i que encara no hi ha confirmació oficial, es dóna pràcticament per fet que la Comissió Europea exigirà a la banca un 9% de core capital (l'anomenat capital de màxima qualitat), en comptes del 5% que requereix actualment.

Josef Ackermann va explicar que el 2008, en ple daltabaix per la fallida de Lehman Brothers, ja l'hauria avergonyit acudir a l'empara de l'Estat. I que, per tant, ara veu molt menys necessària aquesta opció. "El Deutsche Bank farà tot el possible per, un cop més, no necessitar diners estatals", va proclamar ahir en una conferència a Berlín. Al mateix temps el líder del principal banc alemany va assegurar que preferia vendre parts d'interès estratègic per al banc abans que acceptar finançament estatal i acatar el pla del president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso.

La preocupació més gran d'Ackermann és que, en el cas que els estats participin en aquestes injeccions de capital als bancs, els polítics puguin tenir veu i influir en l'estructura directiva i en el sistema de salaris del sector bancari. Segons la seva opinió, els debats ideològics sobre la banca s'han d'evitar. "És dubtós que més nivell de capital per a tots els bancs sigui una mesura apropiada per reduir la crisi del deute públic", va explicar el conseller delegat de Deutsche Bank.

Ackermann creu que plantejar ara una recapitalització és "contraproduent" perquè reflecteix la desconfiança que Grècia pugui evitar la fallida -molts experts ja preveuen una quitança, o impagament, superior al 21% acordat al juliol-. A més, segons ell, si els estats participen en la recapitalització els seus nivells d'endeutament "s'agreujarien encara més". Ackermann va donar per fet que els inversors privats no cobriran les exigències de capital i que, si es confirma la proposta de Barroso, hauran de ser els estats qui hi posin els diners. El nivell de capital de la banca no és tan problemàtic, va insistir el directiu, com el fet que el deute sobirà hagi perdut el seu estatus d'"actiu lliure de riscos".

Tot i aquesta crítica, la UE avança en el seu pla de recapitalització del sector bancari i estudia donar als bancs europeus un termini d'entre tres i sis mesos perquè la banca assoleixi el 9% de core capital .

Suport des d'Espanya

Les crítiques també van arribar des d'Espanya, tot i que més matisades. L'Associació Espanyola de Banca (AEB) va exigir ahir més claredat sobre quina solució donarà Brussel·les a Grècia i què passarà amb la capitalització dels bancs. Per la patronal bancària estatal, les mesures per recapitalitzar la banca poden ser efectives sempre que vagin acompanyades d'altres actuacions "conjuntes i simultànies". Per la seva part, l'Associació de Bancs Alemanys va mantenir que les propostes de Barroso "són inadequades".

La clau de la sortida de la crisi és el creixement econòmic, però fa dies que no arriben notícies positives. Fins i tot Alemanya experimentarà "una forta frenada" i s'apropa a la recessió, segons van assegurar ahir els principals instituts d'estudis econòmics germànics. El PIB d'Alemanya creixerà un 2,9% aquest any -es va arribar a pronosticar que seria un 3,6%- i tot just un 0,8% el 2012, lluny del 2% previst anteriorment.

stats