L'EFECTE DE LA CRISI
Crònica 18/10/2011

Els bancs d'aliments exigeixen una solució a la UE

Laia Forès
2 min
Un operari al banc d'aliments de Barcelona.

BRUSEL·LESEls bancs dels aliments, les entitats que s'encarreguen de fer arribar productes de primera necessitat a les persones sense recursos, veuen amb preocupació el seu futur immediat. La Unió Europea (UE) està a punt de reduir en almenys un 75% el pressupost destinat al programa europeu dels aliments per als pròxims dos anys per un conflicte jurídic entre Brussel·les i sis estats membres, una retallada que suposarà un cop duríssim per a moltes d'aquestes entitats. La Federació Europea de Bancs d'Aliments (FEBA) va reclamar ahir als Vint-i-set una solució al conflicte que garanteixi que hi haurà diners per al 2012 i el 2013.

El president de la FEBA, Jean-Marie Delmelle, va qualificar de "vergonya" el bloqueig del programa alimentari per part d'Alemanya i cinc socis més. Delmelle denuncia: "El programa europeu d'ajuda alimentària per als més necessitats (PEAD) és el millor exemple de la solidaritat europea i no entenem que pugui estar en perill. És absolutament increïble que no s'hagi arribat a un acord".

El problema és que el PEAD utilitza diners del pressupost d'agricultura per comprar els aliments -en origen es va crear per donar sortida als excedents agrícoles però actualment es compren gairebé tots al mercat- i el Tribunal de Justícia de la UE ha donat la raó a Alemanya, que ho va impugnar perquè considera que els diners d'agricultura no es poden destinar a ajudes socials. La Comissió Europea ha proposat diferents alternatives però Berlín no n'ha acceptat cap.

El programa beneficia 18 milions de persones cada any. "Són xifres, però hem de tenir en compte que darrere d'aquestes xifres hi ha famílies que depenen d'aquest programa per poder menjar", va apuntar ahir Delmelle. La FEBA demana als socis europeus que bloquegen l'acord que reflexionin i evitin la dràstica retallada del pressupost.

stats