Crònica 21/06/2011

Els bancs ja temen un tercer rescat a Grècia

Perquè Grècia surti de l'atzucac no n'hi ha prou amb l'ajuda dels països europeus. Els bancs creuen que serà l'ajuda definitiva només si s'hi sumen els creditors i si Grècia s'hi compromet.

Miquel Codolar
2 min
Funàmbul El parquet de la Borsa de Madrid es va situar ahir al migdia als 9,962, però va tancar per sobre dels psicològics 1.000 punts.

Madrid.Els bancs espanyols van advertir ahir que l'esforç per solucionar la crisi del deute sobirà de Grècia ha de ser compartit. Temen que si no és així s'haurà de recórrer a un tercer rescat d'aquí uns mesos. El secretari general de l'Associació Espanyola de la Banca (AEB), Pedro Pablo Villasante, va explicar que el primer rescat, el d'ara fa un any, el van pagar els països europeus i va anar a les butxaques dels creditors. En aquesta ocasió va indicar que a més dels països de la zona euro, la solució ha de venir també de part dels creditors, però sobretot del "compromís" dels ciutadans grecs.

El mateix esforç que aquesta vegada es demanarà a Grècia serà el que podrien exigir altres països que en un futur puguin passar per situacions similars. Per això Villasante va alertar que hi ha el perill de pensar que la solució a la crisi del deute sobirà grec és aliena a Grècia. Va reclamar el "compromís dels grecs de fer tot el possible perquè aquesta ajuda sigui la definitiva", ja que té dubtes que Grècia faci els esforços necessaris per reconduir la situació.

Estabilitat

Per això va demanar a l'Eurogrup que no actuï de qualsevol manera i que abans de prendre decisions tingui una estratègia clara. Villasante va advertir que la desconfiança dels mercats majoristes que fa incrementar la prima de risc no només està provocada pels dubtes de cada país, sinó també per "la capacitat que tingui la Unió Europea de resoldre els problemes de governança i avançar en una integració econòmica". Només acords "profunds" sobre Grècia que donin estabilitat a Europa poden combatre una prima de risc espanyola que considera que ara és "molt alta".

El secretari general de l'AEB va fer aquestes declaracions en la presentació dels resultats del primer trimestre dels bancs espanyols. Aquestes entitats van obtenir uns beneficis de 3.714 milions d'euros fins al març, un 4,5% menys que durant el mateix període del 2010. Villasante va explicar que "els resultats són positius, cauen en relació amb l'any passat però són bons comparats amb el context en què ens movem". Els bancs confien que "la tendència" serà similar i que els trimestres vinents seguiran tenint beneficis tot i que seran menors que l'any passat.

Morositat

El directiu de l'AEB va presumir de que durant els quatre anys de crisi econòmica i financera els bancs espanyols no han deixat d'obtenir beneficis, i va recordar que ho han aconseguit amb els seus mitjans i sense necessitat de rebre injeccions de capital públic com les caixes. Per fer-ho han apostat per captar dipòsits de clients i finançament dels mercats en els moments en què han estat més tranquils.

Pel que fa a la morositat, una de les principals preocupacions dels bancs, el primer trimestre va augmentar en 23 punts bàsics fins a arribar al 4,45%. Aquest lleuger augment contrasta amb les dades del primer trimestre del 2010 i mostra un alentiment del creixement. Villasante va dir que els bancs esperen que la morositat segueixi creixent fins que es constati la recuperació econòmica, tot i que va recalcar que els creixements no seran "tan vigorosos" com fins ara.

Villasante va demanar al govern espanyol que "perseveri" en les mesures que ja ha aprovat per corregir el dèficit públic i que les acompanyi de reformes estructurals "efectives". També li va demanar que completi la reforma financera amb "profunditat, transparència i, si és possible, diners privats".

stats