VIOLÈNCIA A L'ESPORT
Crònica 02/02/2012

Una batalla campal en un estadi d'Egipte acaba amb 73 morts

Dol en l'esport egipci després de l'incident més violent de les últimes dècades. La batalla campal en un estadi entre aficionats de dos clubs de futbol es va acabar ahir amb 73 morts i un miler de ferits.

Ricard G. Samaranch
3 min
Una batalla campal en un estadi d'Egipte acaba amb 73 morts

EL CAIRETan bon punt l'àrbitre va assenyalar el final del partit que disputaven a Port Saïd els equips del Masry i l'Ahly, corresponent a la Primera Divisió de futbol egípcia, els aficionats radicals del Masry van envair el terreny de joc i van iniciar una caça de seguidors i jugadors de l'equip visitant. Els sagnants enfrontaments entre les dues aficions es van acabar amb almenys 73 morts i un miler de ferits.

Si bé els incidents violents són habituals en els estadis egipcis, una tragèdia d'aquesta magnitud no té precedents en el món de l'esport d'aquest país àrab. "És un fet desafortunat i molt trist. És el desastre més gran de la història del futbol egipci", va assegurar Hesham Sheiha, el viceministre de Sanitat, en unes declaracions a la televisió pública egípcia en què va oferir el recompte oficial de víctimes.

Els jugadors i els membres de l'equip tècnic del club cairota de l'Ahly -el més seguit i el que té més aficionats d'Egipte- també van ser agredits pels fanàtics del Masry, i uns quants van resultar ferits. No obstant, tots van poder escapar i es van tancar als vestidors i no s'ha de lamentar cap mort entre ells.

D'acord amb diversos testimonis presencials, en els atacs contra els seus adversaris, els ultres van utilitzar ganivets, trossos d'ampolles de vidre trencades i pedres. Fonts mèdiques van assenyalar al diari Al-Ahram que alguns dels morts són agents de les forces de l'ordre. La ira dels seguidors fanàtics del Masry -el principal equip de la ciutat de Port Saïd- és especialment incomprensible si es té en compte que el seu equip es va imposar per un resultat de 3 a 1.

"Les forces de seguretat ens han abandonat, no ens han protegit. Un seguidor ha mort davant del vestidor, davant meu. Això no semblava un partit de futbol, sinó una guerra", va dir a crits el veterà jugador de l'Ahly Mohammad Abou-Treika en una entrevista per al canal de televisió de l'Ahly.

"Molta gent ha mort. Estem veient els cadàvers ara. No hi havia cap membre de les forces de seguretat per protegir-nos", va declarar Mohammad Barakat, davanter de l'Ahly. "És culpa nostra per haver acceptat jugar el partit. Les autoritats tenen por de cancel·lar [partits] de la lliga perquè només els importen els diners, i no els importen les vides de les persones", va afegir Barakat, que va reconèixer que l'ambient abans del partit ja s'havia enrarit.

A causa de la tragèdia i com a mostra de dol, les autoritats van decidir suspendre de manera indefinida la lliga de futbol egípcia. Els dos equips de la ciutat d'Alexandria, l'Al-Ittihad i l'Smouha van adoptar la decisió unilateral de retirar-se de la competició.

Ahir a la tarda també es disputava a l'estadi del Caire un partit entre els equips de l'Ismailia i el Zamalek, el gran rival de l'Ahly. El partit es trobava al final de la primera part quan van arribar les notícies de la tragèdia de Port Saïd, i els responsables de tots dos clubs van optar per cancel·lar el seu matx.

La decisió no va ser acceptada de bon grat pels aficionats. Indignats per la suspensió del seu partit, els ultres del Zamalek van calar foc a les grades del camp de joc i en van destrossar diversos sectors, segons va informar la televisió pública egípcia.

Més incidents arran de la revolta

Els enfrontaments en els estadis de futbol, sobretot entre els seguidors ultres i les forces de seguretat, s'han incrementat de manera notable després de la revolta egípcia, i les invasions dels terrenys de joc s'han convertit en una mena de tradició, tot i les advertències de les autoritats. Segons alguns comentaristes esportius, a l'estadi de Port Saïd hi havia poca presència policial per minimitzar l'efecte provocació i intentar evitar incidents.

El nou Parlament egipci, que es va estrenar la setmana passada, va anunciar ahir que celebrarà una sessió d'urgència per discutir els incidents de Port Saïd. Almenys per un dia, qüestions polítiques com el traspàs de poders de la junta militar o la formació de la comissió constituent del país quedaran en un segon pla.

stats