Crònica 22/02/2011

Una batalla legal per aconseguir veure TV3

Manel Manchón
2 min

Barcelona.Amb l'entrada d'una nova tecnologia, com la TDT, les televisions s'havien d'adaptar i els governs autonòmics es van moure per aconseguir consolidar i potenciar les seves televisions. L'anterior govern del tripartit va mirar d'arribar a un acord amb el govern del País Valencià, que va resultar, després de molts esforços, impossible. La qüestió és que cada comunitat autònoma pot disposar de dos multiplex, cadascun dels quals ofereix quatre canals. Catalunya, però, en va obtenir un altre. I aquí es van complicar les negociacions, segons diferents fonts consultades. El govern valencià estava disposat a incloure TV3 sempre que disposés d'aquest tercer multiplex. Però la Generalitat valenciana, de fet, no utilitza, en la pràctica, el segon que té.

És una de les raons, tot i que les mateixes fonts del sector apunten que només un acord polític podrà permetre que TV3 es pugui veure al País Valencià, i Canal 9 a Catalunya.

Per l'Associació Cultural del País Valencià l'Estat podria fer més, facilitant canals de televisió supraautonòmics en totes les llengües diferents al castellà. En qualsevol cas, l'entitat cultural valenciana està immersa en una batalla legal. L'argument principal és que la Generalitat valenciana no tindria competències per impedir les emissions de TV3, ja que s'utilitzaria una freqüència de l'Estat. La qüestió està als tribunals. Després de sentències del TSJ del País Valencià, en què s'avalava el tancament dels repetidors per veure TV3, l'Associació Cultural va recórrer davant del Tribunal Suprem. Però la resposta trigarà.

Les fonts consultades consideren que aquesta associació no se'n sortirà i que, realment, es troba en una situació d'il·legalitat en facilitar les emissions de TV3. És veritat que, durant anys, s'havia tolerat la tasca de l'Associació Cultural, i que, des del 2007, el govern valencià decideix aplicar la normativa "al peu de la lletra". En la llei de pressupostos del 2011, aprovada a finals del 2010, inclou, a més, mesures per executar les sancions imposades.

stats