CURSA CAP A LA CASA BLANCA
Crònica 23/01/2012

La batalla republicana s'embolica

La contundent victòria de Newt Gingrich a Carolina del Sud capgira les primàries republicanes en una llarga i incerta lluita. Florida serà la gran prova de foc pel fins ara favorit Mitt Romney.

Núria Ferragutcasas
3 min
L'ESPERANÇA DELS ULTRACONSERVADORS
 Newt Gingrich somrient al costat de la néta i la dona, en acabar el míting nocturn amb motiu de les primàries de Carolina del Sud. El populista expresident de la Cambra de Representants ha demostrat que Romney no és "el candidat inevitable", i lluitarà pels vots dels sectors extremistes anti-Romney a les primàries de Florida.

WASHINGTONCarolina del Sud històricament aclaria les primàries republicanes. Des del 1980 aquest estat conservador sempre havia escollit el candidat que al final obtenia la nominació presidencial. Aquest cop, però, els seus resultats inesperats només han afegit més confusió a la batalla. Florida va agafar-li ahir el relleu i el 31 de gener serà l'escenari d'una altra gran final entre els contrincants republicans. Tot i així, l'enorme indecisió que impera entre els votants republicans allargarà la cursa, molt probablement, fins a la primavera.

Newt Gingrich va apallissar la nit de dissabte el favorit de la cursa republicana, Mitt Romney, amb un 40,4% dels vots i un avantatge de 12 punts. Un triomf contundent i, sobretot, punyent per a Romney, si es té en compte que fa només una setmana liderava totes les enquestes. "No és que jo hagi sabut debatre més bé, sinó que he sabut articular els profunds valors perduts del poble americà", va dir l'expresident de la Cambra de Representants en el discurs de la victòria.

Romney no és invencible

Tot i així, la bona actuació de Gingrich en els debats televisius va impulsar el seu ressorgiment, com també ho van fer els atacs a l'exgovernador de Massachusetts pel seu passat empresarial i pel poc que tributa tot i la fortuna que té, de més de 200 milions de dòlars. Gingrich és un personatge vanitós, egocèntric i arrogant, sobretot amb els mitjans de comunicació i els seus enemics, però també encantador, empàtic i astut. Ha sabut connectar amb la gent més bé que Romney, que mai ha acabat d'entusiasmar l'electorat.

Carolina del Sud havia de ser una passejada per a Romney cap a la seva proclamació definitiva a Florida com a candidat republicà a les presidencials. Gingrich, amb la seva espectacular victòria, ha demostrat que l'exgovernador no és invencible i que, per tant, tampoc és "el candidat inevitable" que tots els analistes polítics creien.

Des de l'inici de la cursa republicana, Romney s'havia mantingut a les enquestes amb un sòlid 24% dels vots, mentre se succeïen els breus lideratges de Michele Bachmann, Rick Perry i Herman Cain. El seu gran obstacle ha estat i continua sent la incapacitat d'unir el partit. No ha sabut rellançar la seva candidatura i la seva imatge de bon gestor econòmic, que va quallar en un principi, comença a fer aigües. El gran perill que afronta és que els votants més conservadors, que no confien en ell a causa del seu perfil moderat, acabin units rere un sol candidat. Gingrich ha intentat per tots els mitjans ser l'home que busquen i l'impuls aconseguit a Carolina del Sud pot ser determinant a Florida per aglutinar el vot anti-Romney. "Gingrich necessita que Rick Santorum es retiri de la cursa republicana", afirma Larry Sabato, professor de ciència política de la Universitat de Virginia. L'exsenador Santorum va aconseguir un 17% de vots a Carolina del Sud i a Florida pot ajudar a Romney, ja que mantindria dividit els votants més a la dreta del partit Republicà.

Florida, la prova de foc

Florida és un gran desafiament per a tots els candidats per la seva grandària i complexitat, però també perquè fer campanya en aquest estat és molt car. La despesa només en espots electorals pot costar més d'un milió de dòlars a la setmana. Romney no es pot permetre una altra derrota i, de fet, és el candidat amb més recursos i més bona organització per intentar encarrilar la cursa un altre cop a favor seu. D'altra banda, Gingrich s'arrisca a perdre el gran impuls que ha aconseguit a Carolina del Sud si no guanya a Florida.

Una victòria a Florida és cabdal i determinarà el nou favorit de la cursa. El nombre de votants republicans en aquest estat és aproximadament d'uns 2 milions, el doble dels que han participat en les tres primeres primàries i, per tant, d'allà en sortiran també el doble de delegats (50) que s'enviaran a la convenció republicana que elegirà el rival d'Obama a finals d'agost, precisament, a Florida.

stats