Anàlisi
Crònica 12/02/2011

Els berlinesos ens vigilen

àlex Font Manté
2 min

La batalla pels diners és un clàssic de la relació entre Catalunya i Espanya, però el conflicte és especialment greu quan falten sis mesos per complir el tercer aniversari d'una crisi econòmica que encara no sabem quan s'acabarà.

Durant els dos primers anys de crisi esperàvem que s'acabés tota sola i no ens vam estrènyer el cinturó. El temps ha passat i ara els ajustos hauran de ser més profunds. Però actualment el context és més complicat. Des de la fallida de Grècia, al maig, els mercats internacionals ens vigilen i estan pendents del que diuen Mas-Colell, Salgado o qualsevol persona amb una mínima responsabilitat.

Aquesta mateixa setmana, el secretari d'estat d'Economia, José Manuel Campa, va participar en una conferència a Berlín i una de les preguntes que li van plantejar els assistents era sobre les emissions de deute de Catalunya. Que un inversors berlinesos estiguin pendents de les finances catalanes demostra que les coses han canviat molt.

La ministra Salgado va suggerir abans d'ahir que Catalunya hauria d'apujar impostos, però no recorda que el tripartit ja va apujar el 2010 impostos com el de transmissions patrimonials o l'IRPF, entre d'altres, i que CiU no ha volgut eliminar aquests augments, tot i que podia fer-ho. Per la seva banda, Artur Mas exigeix a l'Estat que transfereixi el fons de competitivitat, una partida de 1.350 milions d'euros que recull l'acord de finançament signat fa un any i mig. Però l'Estat interpreta que l'acord li permet fer aquesta transferència el 2013, que és quan es liquidarà el pressupost del 2011.

En principi, Zapatero i Mas estan condemnats a entendre's per no posar en perill l'economia espanyola. Una eventual (i improbable, diguem-ho clar) fallida de Catalunya acabaria arrossegant Espanya sencera.

A la Moncloa això ho tenen clar. Però també és cert que a Zapatero ja li va bé semblar dur i inflexible. Reforça la seva imatge a l'exterior. La pressió sobre Espanya s'ha calmat en les últimes setmanes, però dijous Portugal va tenir problemes per vendre deute (el país lusità es va veure obligat a pagar uns interessos del 7,6%, un nivell inassumible a curt-mitjà termini) i és molt possible que tard o d'hora tornin les tensions sobre el deute espanyol.

stats