Crònica 06/06/2011

El bestiar també pot ser un reclam turístic

N.p.
1 min

Girona.En un país i en una economia com la nostra, tan estretament vinculada al turisme, no és estrany que una de les vies que s'està estudiant per preservar les races autòctones i a la vegada obtenir-ne rendiment econòmic sigui explotar-ne l'atractiu turístic. Es tracta d'un projecte encara en fase d'estudi i de recerca de recursos que algun dia podria arribar a veure la llum a la finca el Vilar de les Planes d'Hostoles (la Garrotxa).

La intenció inicial és reunir totes les varietats de races autòctones en una escola de natura que esdevingui un centre de biodiversitat obert als visitants, amb animals, plantes i hortalisses.

La idea original consisteix a reunir petits nuclis de reproducció de totes les races autòctones gironines. D'una banda, se'n trauria profit agroalimentari -carn, ous i llet- i animals com el cavall pirinenc o l'ase català es dedicarien també a tasques, per exemple, de neteja de sotabosc. De l'altra, s'ensenyarien les varietats de races autòctones als visitants aprofitant la bona salut que té actualment el turisme rural.

Segons Emili Duran, masover de la finca d'Hostoles, la idea vol fugir del concepte de zoològic; la intenció és oferir un producte específic lligat a l'entorn natural que permeti conèixer-lo i gaudir-ne tant a particulars com, sobretot, a escoles.

El principal obstacle per tirar endavant el projecte, però, és de tipus econòmic, pel cost de reunir una selecció completa amb exemplars de cada raça. El Vilar també treballa amb un banc de llavors. "Ens movem per preservar espècies antigues. Vivim al camp i volem viure del camp", afirma l'Emili, esperançat de trobar el finançament necessari per poder tirar endavant el projecte.

stats